Historisk arkiv

Mat for fjellvandrere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat: Samarbeidsprosjektet mellom Den Norske Turistforening og Landbruks- og matdepartementet har skapt stor interesse for lokale mattradisjoner hos fjellvandrere. (20.07.2004)

Mat for fjellvandrere

Mat: Samarbeidsprosjektet mellom Den Norske Turistforening og Landbruks- og matdepartementet har skapt stor interesse for lokale mattradisjoner hos fjellvandrere. Vertskapet på Iungsdalshytta er blant dem som nå satser stort på "kortreist mat". På menyen står ofte kalvekjøtt fra egen gård og til dessert venter kanskje saupsuppe laget av kjernemelk fra stølen ved siden av hytta!

Næringsutvikling
- Hensikten med dette prosjektet er å bidra til næringsutvikling i fjellbygdene og gi fjellturistene en spesiell matopplevelse. Vi har rike mattradisjoner her i landet, og det foregår spennende nyskaping med lokale råvarer som basis. Jeg er sikker på at det ligger store muligheter her for bøndene, og jeg er glad for at DNT ser verdiene som ligger i landbruket vårt, sier matminister Lars Sponheim (V).

- Vi oppnår flere gode ting samtidig, sier fagsjef Torfinn Evensen i DNT. Han har ansvaret for DNTs matprosjekt.

Mat og mattradisjoner, Foto: Christian Brun- For det første stimulerer vi til å øke verdien av råvarene. For det andre sikrer vi en etterspørsel etter en råvare med lokal identitet. Dette kan være med på å utvikle nye produkter av lokale råvarer og stimulere til nyskaping innenfor lokale tradisjoner. For det tredje stimulerer det kunnskapstrangen hos hyttebestyrerne. Arbeidet blir mer spennende og meningsfullt for bestyrere, kokker og vertinner. For det fjerde kan det øke etterspørselen av de lokale produktene slik at turister og andre kan få tilgang på produktene også utenom hyttene, sier Evensen.

Samarbeid
Det er DNT og Landbruks- og matdepartementet som står sammen om dette samarbeidsprosjektet som skal fremme lokal mat og matkultur på de betjente DNT-hyttene. Målet er å utvikle et bedre og mer spennende tilbud til fjellturistene, der mat, matkultur og lokal historie gjøres til en del av opplevelsen ved å oppsøke fjellet. En av hovedoppgavene ved opplegget blir å kartlegge hva som finnes av lokale produsenter og leverandører av mat i fjellregionen. Matprosjektet knyttet opp til de matfaglige miljøene ved Valdres Folkemuseum og Akademiet i Rauland som skal være lokale koordinatorer og bindeledd mellom turisthyttene og de lokale matprodusentene.

Ni av DNTs turisthytter
Foreløpig er ni av DNTs turister med på prosjektet som får finansiell støtte fra departementet: Glitterheim, Gjendesheim og Fondsbu i Jotunheimen. Sota sæter i Breheimen, Iungsdalshytta i Skarvheimen og Rauhelleren, Kalhovd, Mogen og Haukeliseter på Hardangervidda.

Sandhaug, Krækkja og Finsehytta serverer også lokal mat, og kobles på prosjektet i løpet av 2004. Det samme gjelder hyttene til Trondhjems Turistforening i Sylane og Trollheimen, der hyttene har felles meny. Jøldalshytta har sæter som nærmeste nabo, og Nedalshytta fisker egen fisk.


20. juli 2004