Historisk arkiv

Vansjø, vannkilde og rekreasjonsområde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Politisk rådgiver Morten Wasstøls tale på Vansjøkonferansen i Moss 30. august 2006

Vansjø, vannkilde og rekreasjonsområde

Politisk rådgiver Morten Wasstøls tale på Vansjøkonferansen i Moss 30. august 2006

Kjære venner av Vansjø,

Først vil jeg takke Moss kommune for at dere for andre år på rad samler politikere, fagfolk, næringsliv og andre interessenter til en felles konferanse om et viktig felles mål – som er friskmeldingen av Vansjø.

Så vil jeg si at jeg er glad for å være her. Vansjø er en viktig sak for regjeringen. Derfor nevnes Vansjø-Hobølvassdraget særskilt i Soria Moria -erklæringen. Derfor har Vansjø fått en særlig bevilgning i statsbudsjettet. Derfor har vi i år økt bevilgningen til Vansjø over Miljøverndepartementets budsjett med én million, slik at det i inneværende år gis støtte på fire millioner kroner.

Hovedbildet her til lands er heldigvis at vi har mye og rent vann. Vi skal likevel ta godt vare på de vannressursene som vi har. Vansjø er viktig for de rundt 60.000 som har denne som drikkevannskilde. Dette er også attraktive områder for båtliv, fiske og annet friluftsliv. Vansjø-Hobølvassdraget er riktignok ikke det eneste vassdraget i Norge som sliter med betydelige overgjødslingsproblemer. Likevel står Vansjø-Hobølvassdraget i en særstilling på grunn av de betydelige brukerinteressene som her blir påvirket av den dårlige vannkvaliteten.

Jeg vil gjerne begynne med å si litt mer om miljøtilstanden i Vansjø. Deretter vil jeg komme inn på regjeringens mål og tiltak innefor vannforvaltning – og hva dette betyr for det videre arbeidet med å håndtere de alvorlige forurensingsproblemene i Vansjø.

Miljøtilstanden i Vansjø
Vansjø-Hobølvassdraget er sterkt overbelastet med næringssalter. Dette fører til kraftige algeoppblomstringer med innslag av giftige alger, spesielt i vestre deler av Vansjø. Dette ble dokumentert i statusrapporten som SFT utarbeidet for Vansjø i 2004, og er i store trekk bekreftet i nyere overvåkingsdata. Det er bekymringsfullt.

Heldigvis er det også lysglimt. Riktignok er fosfornivået i vestre del av Vansjø – Vanemfjorden – fortsatt altfor høyt. Men i det andre hovedbassenget – Storefjorden – er vannkvaliteten vesentlig bedre. Her er fosformengden i vannmassene redusert de siste fem årene, og siktedypet er gradvis økt.

Vi har også fått med oss ny kunnskap på veien. Vi har endelig fått stadfestet at det er eksterne tilførsler av fosfor som er problemet i Vansjø - og ikke tilførsler fra bunnssedimentene. Dette er positivt i den forstand at slike tilførsler kan vi i hovedsak gjøre noe med – selv om det er krevende. Vi har også fått stadfestet at tilførsler fra småbekker til vestre Vansjø bidrar mer enn tidligere antatt til miljøproblemene.

Denne typen kunnskap er viktig for å kunne justere kursen og sette inn treffsikre tiltak i tiden som kommer.

Regjeringens politikk ift vannforvaltning
Regjeringen har som mål å gjenreise Norge som miljønasjon. Vi skal føre aktiv miljøpolitikk. Norsk vannforvaltning skal styrkes i tråd med dette. Vårt mål er at alle innsjøer, vassdrag, kyst- og havområder i Norge skal være rene, produktive og rike på dyre og planteliv. Alle vannforekomstene skal være i god tilstand, med bare små avvik fra naturtilstanden. Dette kan ikke oppnås uten en god vannforvaltning.

Vannområdeutvalget Morsa har siden starten i 1999 arbeidet etter prinsippet om en såkalt helhetlig vannforvalting. Dette er i tråd med EUs rammedirektiv for vann, som vi nå er i ferd med å innlemme i norsk lov. Jeg vil derfor gjerne berømme Vannområdeutvalget Morsa for å ha gått foran - og for at dere velvillig fortsetter å dele erfaringer med alle oss andre. Arbeidet her i Vansjø vil være et mønster for hvordan det bør gjøres i andre områder av landet.

Vi står nemlig overfor en stille men viktig reform av all norsk vannforvaltning. Heretter skal det over hele landet tas utgangspunkt i nedbørsfelt - og ikke i administrative grenser. ”Kartet” skal tilpasses terrenget, og ikke omvent. Heretter skal det være kunnskapen om miljøtilstanden og om hvordan denne samlet sett påvirkes fra ulike kilder, som skal få sette rammer for forvaltningen av vannressursene. Over hele landet skal det etableres nye vannregioner. Over hele landet skal det lages helhetlige forvaltningsplaner og tiltaksprogram for ferskvann og kystvann, som sentralt grunnlag for den videre forvaltningen av vannforekomstene.

Jeg tar sikte på å fastsette den nye forskriften om rammer for vannforvaltningen i løpet av høsten. Et utkast har allerede vært ute på høring, og justert forskriftsforslag er nå til behandling i departementet. Jeg er opptatt av at denne blir et aktivt redskap for bedre vannmiljø. Vi har et viktig arbeid foran oss i årene som kommer. Det kan klart bli krevende å oppfylle forskriftens krav til vannforekomstene mange steder. Det har arbeidet her i Vansjø vist. Da er det ekstra viktig at vi sørger for å bygge på de gode erfaringene fra Vannområdeutvalget Morsa.

Helhetlig vannforvaltning i Vansjø-Hobølvassdraget
Jeg stoler på at arbeidet med å nå god vannkvalitet i Vansjø vil fortsette med uforminsket styrke i tiden som kommer. Dere har utvilsomt et godt grunnlag å jobbe ut fra. Takket være Vannområdeutvalget Morsa er det allerede gjort et systematisk og grundig arbeid. Det kan allerede vises til betydelige utslippsreduksjoner, selv om mye gjenstår.

Det helhetlige perspektivet har vært ivaretatt. Hele vassdraget er sett under ett, på tvers av sektorer og kommune- og fylkesgrenser. Det sier seg selv at dette er viktig, når vi snakker om et nedbørsfelt som strekker seg fra Oslo til Østfold. Det sier seg selv at dette er viktig når vi vet at utslipp av avløpsvann og avrenning fra landbruket forblir de viktigste årsakene til den dårlige vannkvaliteten her i Vansjø. Dere har også klart å sikre et lokalt og folkelig engasjement. Dette er helt nødvendig for å øke kunnskap om miljøproblemene - og sikre forståelse for tiltakene som må gjennomføres. Et viktig trekk har vært å involvere grunneiere og brukerinteresser direkte i arbeidet. I tillegg er det skapt et forpliktende samarbeid mellom kommunene i vassdraget.

Jeg er som dere skjønner opptatt av kunnskapsoverføring, og har tro på samarbeid mellom ulike regioner. Jeg har spesielt tro på at det pågående samarbeidet mellom Vannområdeutvalget Morsa og Aksjon Jærvassdrag vil sikre en utveksling av erfaringer til begge parters nytte.

Miljøproblemene i Vansjø - og det gode arbeidet som er gjort her de siste årene – har også bidratt til å løfte overgjødsling høyere opp på den miljøpolitiske dagsorden. Jeg vil blant annet vurdere øvergjødsling på et mer generelt grunnlag i den kommende Stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand, som er planlagt til våren.

Ellers vet jeg at mange av dere er opptatt av utslippstillatelsen som fylkesmannen har gitt til Rygge flyplass i medhold av forurensningsloven. Fylkesmannens vedtak er påklaget fra flere hold til departementet, noe som vitner om et stort engasjement. Jeg kan forsikre om at vi vil foreta en grundig behandling av alle sider av denne saken, og kan derfor ikke kommentere den nå.

Det har i mange år vært mye oppmerksomhet rundt arbeidet i Vansjø. Når vannkvaliteten ikke viser umiddelbar og tydelig forbedring, kan enkelte komme til å hevde at det arbeides på feil måte. Det er jeg ikke enig i. Her jobbes det godt, noe de sakte små tegn til forbedringer i vannkvaliteten tyder på.

Vi skal ikke glemme at den negative utviklingen hadde kommet langt i Vansjø. Naturen er sammensatt, og det er komplekse prosesser som påvirker miljøproblemene i innsjøer. Det kan derfor ta tid før vi ser konkrete resultater. Dette betyr bare at arbeidet med å bedre vannkvaliteten i Vansjø må fortsette med full styrke – og at tilførslene av fosfor fra avløp og landbruk må fortsatt reduseres. Jeg vil for min del sikre at rammebetingelsene ligger til rette for tiltak i sektorene, blant annet gjennom den nye forskriften om vannforvaltning.

Vansjøkonferansen er viktig for å opprettholde interessen for Vansjøs miljøproblemer og forståelsen av at jobben med å redde vassdraget ennå ikke er over. Jeg ser selv frem til en befaring av området senere i dag – og til å følge dette arbeidet videre i tiden som kommer.

Jeg vil derfor til slutt ønske lykke til videre i dette viktige arbeidet.