Historisk arkiv

PLANNYTT mars 2000 - Strandsonen skal reddes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Strandsonen skal reddes

En betydelig skjerping av plan- og dispensasjonspraksis i strandsonen/100-metersbeltet må til. Det er signaler fra miljøvernministeren etter de siste års mange dispensasjoner for bygging i strandsonen.

I brev av 11/11-99 varsler Miljøvernminister Guro Fjellanger en skjerping av dispensasjonspraksis i strandsonen. Brevet inngår som en del av en tiltakspakke for å hindre uheldige inngrep og sikre allmennhetens interesser i strandområdene.

I brevet påpekes behovet for skjerpet plan- og dispensasjonspraksis, saksbehandlingsreglene presiseres, og det oppfordres til strengere kontroll med tiltak i strandsonen/100-metersbeltet. Det vil også bli satt i gang arbeid med å utvide Rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden til Aust- og Vest- Agder og eventuelt Rogaland i samråd med berørte kommuner og fylker.

Drastisk reduksjon av tilgjengelighet
Bakgrunnen for brevet og tiltakspakken er at det fortsatt gis for mange dispensasjoner for bygging i strandsonen. I løpet av de siste 30 år har attraktive arealer som er tilgjengelige for allmennheten blitt sterkt redusert. Dette har skjedd på tross av at det gjelder strenge regler for bygging i 100-metersbeltet langs sjøen.

Strandområdene er svært attraktive og utsatt for et stadig press, spesielt gjelder dette kyststrekningene fra svenskegrensen til Rogaland. Ytterligere nedbygging av disse områdene må forhindres både av hensyn til allmennhetens tilgjengelighet og ut fra hensynet til naturverdier og landskap.

Strengere og mer enhetlig dispensasjonspraksis
Strandsonen er et område av nasjonal interesse, der videre nedlegging og privatisering skal unngås. Det skal vises varsomhet med å tillate bygging i 100-metersbeltet langs sjøen. Det skal mye til før dispensasjon gis.

Strengere kontroll med tiltak i strandområdene
Fylkesmannen skal framover intensivere sin kontroll med hva som skjer av tiltak i strandsonen for å sikre at nasjonale målsetninger ivaretas. Fram til nå har det ikke eksistert rapporteringssystemer for dispensasjoner i strandsonen. For å holde utviklingen under oppsikt, anmodes nå kommunene om å registrere dispensasjonssaker i 100-metersbeltet for rapportering via fylkesmannen til Miljøverndepartementet.

Mulige andre tiltak
Det nye rapporteringssystemet vil gi et bedre grunnlag for å vurdere utviklingen i 100-metersbeltet. Dersom utviklingen fortsatt viser negative tendenser, kan det være aktuelt med sterkere virkemidler, f.eks. i form av rikspolitiske bestemmelser etter §17-1 andre ledd, for de mest utsatte kyststrekningene. Planlovutvalget vil også vurdere behovet for endringer i plan- og bygningsloven.

[ Tilbake til innholdssiden ]