Historisk arkiv

Protokoll fra møtet mellom miljøvernminister Siri Bjerke og minister for naturressurser Boris A. Jatskevitsj

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Oslo 18. september 2000

Protokoll fra møtet mellom miljøvernminister Siri Bjerke og minister for naturressurser Boris A. Jatskevitsj, Oslo 18. september 2000

Med henvisning til overenskomst mellom Norges Regjering og Den Russiske Føderasjons Regjering om samarbeid på miljøvernområdet av 3. september 1992, som bygger på overenskomst mellom Norges Regjering og Den Sovjetiske Sosialistiske Republikkens Regjering av 15. januar, befester partene gjensidig ønske og interesse ved:

  • å videreføre og å utvikle samarbeid under den bilaterale kommisjon for samarbeid på miljøvernområdet, der vi spesielt understreker betydningene av å beholde de nordlige havområder rene og fri for skadelige miljøpåvirkninger ved forebyggende tiltak, samarbeide om felles gjennomføring av klimagassreduserende tiltak og samarbeide om kompetansebygging i miljøvernforvaltningen og i industrien,
  • å gjennomføre handlingsprogrammet for det norske formannskapet i Barentsrådet – miljø hvor en vil fokuserer på betydningen av å bygge opp lokalt miljøvernengasjement, på kompetanseutvikling i miljøvernforvaltning og industrien, vern av biologisk mangfold og kulturminnevern samt styrke kontakten til Barentsrådet,
  • å konkretisere handlingsprogrammet for EUs arbeid med Den Nordlige Dimensjon, vedtatt i Feira i juni 2000,
  • fortsette utvikling av samarbeid innen rammene av internasjonale miljøvernkonvensjoner, spesielt klimakonvensjonen, biodiversitetskonvensjonen og også vurdere spørsmålet om mulige former for russisk deltakelse i konvensjonen for vern av havmiljø (Oslo-Paris).

Partene noterer med glede den positive utviklingen i prosjektet for modernisering av nikkelverket i Petsjenga og håper at denne saken får et heldig utfall slik at de helse- og miljøfarlige utslippene reduseres tilfredsstillende samtidig som grunnlaget for sysselsetting opprettholdes.

Partene er enige om at det bilaterale samarbeidet har en hensiktsmessig og effektiv struktur gjennom de samarbeidsrelasjoner som er nedsatt på de ulike fagområder.

Det tas sikte på at neste møte den bilaterale norsk russiske kommisjon for samarbeid på miljøvernområdet holdes i Russland tidlig i 2001.

Oslo 18. september 2000

Siri BjerkeBoris A. Jatskevitsj