Historisk arkiv

En delseier i Sellafield-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I et brev til Miljøvernminister Børge Brende av 20 juni, varsler den britiske miljøvernminister Margaret Beckett (bildet) at hun vil anmode Sellafields eiere, BNFL, om å stanse utslippene av technetium i 9 måneder, mens man undersøker nærmere mulighetene for å rense utslippene. (23.06.03)

Den britiske regjering ber Sellafield stanse utslippene av Technetium i 9 måneder

En delseier i Sellafield-saken

Margaret Beckett, Foto: DEFRA, UKI et brev til Miljøvernminister Børge Brende av 20 juni, varsler den britiske miljøvernminister Margaret Beckett (bildet) at hun vil anmode Sellafields eiere, BNFL, om å stanse utslippene av technetium i 9 måneder, mens man undersøker nærmere mulighetene for å rense utslippene. (23.06.03)

- Det er svært positivt at den britiske regjeringen nå anmoder Sellafield–anlegget om å stanse utslippene i 9 måneder, mens de utreder hvordan rensing best kan iverksettes, sier Brende.

Brevet viser til en ny rapport om utslippsfaren knyttet til framtidig lagring av technetiumholdig avfall på land. Der framgår det at faren ved slik lagring nå er beregnet til å være langt mindre enn tidligere antatt.

Ifølge Brende styrker dette i høy grad Norges krav om en varig stans i utslippene, og gjør det ikke usannsynlig at renseteknologi for technetium vil bli tatt i bruk når utslippsstansen på 9 måneder utløper.

-Dette er en foreløpig seier - ikke bare for Samarbeidsregjeringen, som har prioritert arbeidet med å få stanset utslippene av technetium svært høyt, men først og fremst for kystbefolkningen og alle de organisasjoner som har dradd lasset i kampen mot disse utslippene, sier en glad miljøvernminister.

Kontakt: Informasjonsrådgiver Ingun Larsen, tlf: 22 24 58 25, mob: 92 60 77 42