- Revidert vern sikrer unike Jærstrender
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Miljøverndepartementet
Pressemelding | Dato: 12.12.2003 | Sist oppdatert: 24.10.2006
En revidert verneplan for Jærstrendene er i dag vedtatt i statsråd. Vern av sjøarealer i grensesonen mellom sjø og land er et viktig moment i den nye planen. (12.12.03)
Pressemelding
Dato: 12.12.03
Miljøvernminister Børge Brende:
- Revidert vern av Jærstrendene sikrer unikt område
En revidert verneplan for Jærstrendene er i dag vedtatt i statsråd. Vern av sjøarealer i grensesonen mellom sjø og land er et viktig moment i den nye planen. (12.12.03)
Fra Brusand i Hå. Foto:Norsk Fly- og flyfoto/Fylkesmannen i Rogaland
- Den reviderte verneplanen for Jærstrendene ivaretar i
større grad det viktige samspillet i grensesonen mellom sjø og
land. I tillegg er den også et viktig bidrag til å sikre natur- og
kulturverdier, sier miljøvernminister Børge Brende.
Flere viktige natur- og kulturmarkstyper ble ikke inkludert da området ble vernet i 1977. De gamle verneforskriftene er nå revidert, og det er fastsatt nye grenser for Jærstrendene landskapsvernområde.
I dag er flere naturtyper inkludert i verneområdet, og landskapsvernet er betydelig utvidet. Vernebestemmelsene fanger samtidig bedre opp de ulike aktivitetene i området, som jordbruk og friluftsliv.
Jærstrendene landskapsvernområde er totalt 70 km langt. Området består av en smal kyststripe langs Jæren i Randaberg, Sola, Klepp og Hå kommuner. Også tre større sjøområder inngår i verneplanen. Totalt omfatter planen nå 18,3 km 2> landareal og 174,9 km 2> sjøareal.
Jærstrendene er Europaveg 1 for trekkfuglene. Her tjeld på trekk
Planen inneholder ett landskapsvernområde, 8 fuglefredningsområder, 9 plantefredningsområder og 4 geologiske naturminner. I de fleste tilfeller overlapper verneformene hverandre. Området inneholder også en av landets tetteste samlinger av fredete kulturminner fra tiden før 1537. En mengde boplasser fra både eldre og yngre steinalder ligger langs de rike vassdragene og deres utløp i strandsonen. Med den reviderte planen vil landskapet rundt de historiske kulturminnene bli bedre bevart.
Den freda o rkidéen Myrflangre, Ognasanden i Hå kommune.
Jærstrendene har et egenartet natur- og kulturlandskap med særpregede strandtyper. De geologiske, botaniske, zoologiske og kulturhistoriske elementene gir området særpreg, og landskapet som helhet er unikt i Norge. Det er stor variasjon i plantesamfunn, og en rekke sjeldne plantearter finnes i området. Deler av det vernede området inngår i "Jæren våtmarkssystem", som står på listen over internasjonalt viktige våtmarksområder under Ramsar-konvensjonen.
Rullesteinstrand og Kvassheim fyr - et satsingsområde for reiselivet i Hå.
Verneområdet har 500 000 besøkende i året, og er hovedfriluftsområde for 200 000 mennesker i regionen. Samtidig inneholder området sårbart landskap, følsomt fugleliv og slitasjeutsatte naturverdier. Vernebestemmelsene legger opp til å sikre utøvelse av et tradisjonelt friluftsliv som tar hensyn til verneverdiene.
Undersjøisk landskap med stortare. Kartet over Jærstrendene landskapsvernområde viser hvor taretråling ikke lenger er lov.
Det foregår næringsmessig høsting av tare langs Jærkysten. Taretråling vil fortsatt være tillatt, bortsett fra i et mindre område innenfor det vernede sjøområdet ved Revtangen.
I den daglige forvaltningen skal det tas hensyn til mange kryssende interesser. Som en konsekvens av dette vil utarbeidelse av en god og funksjonell forvaltningsplan bli høyt prioritert i tiden framover.
- Miljøforvaltningen får her en stor utfordring i landets kanskje mest komplekse verneområde, sier miljøvernminister Børge Brende.
- Faktaark: Jærstrendene landskapsvernområde
- Kart: Jærstrendene landskapsvernområde med biotopfredninger og naturminne
- Forskrift om vern av Jærstrendene landskapsvernområde med biotopfredingar og naturminne i Randaberg, Sola, Klepp og Hå kommunar, Rogaland fylke
- Kronprinsregentens resolusjon om revidert vern av Jærstrendene landskapsvernområde med biotopfredninger og naturminner i Rogaland
Se også Direktoratet for naturforvaltning
Alle bildene tilhører Fylkesmannen i Rogaland
Kontaktperson: Avdelingsdirektør Eli Moen, tlf. 22 24 58 70