Historisk arkiv

Byplanleggingen fungerer ikke godt nok

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

-Planlegging av byområder bør ivaretas av et regionalt organ som kan jobbe på tvers av sektorer og kommunegrenser. Det sa miljøvernminister Siri Bjerke i et innlegg under Miljøbykonferansen 2000 i Oslo i dag. (05.09.00) Les hele talen.

Pressemelding

Dato: 05.09.00

Byplanleggingen fungerer ikke godt nok

-Planlegging av byområder bør ivaretas av et regionalt organ som kan jobbe på tvers av sektorer og kommunegrenser. Det sa miljøvernminister Siri Bjerke i et innlegg under Miljøbykonferansen 2000 i Oslo i dag. I dag behandles boligbygging, kollektivtransport, vegbygging, næringsetablering og friområder i for stor grad separat. Skal byene utvikle seg i en miljøvennlig retning, må det endringer til, sa Bjerke.

Miljøbykonferansen 2000 er avslutningen på det 7 år lange Miljøbyprogrammet. En sluttrapport kommer med en rekke anbefalinger til sentrale, regionale og lokale myndigheter. Et regionalt planleggingsorgan er en av anbefalingene. Miljøvernministeren tok også til orde for konkrete endringer i dagens regelverk. Ved boligbygging er det i dag minimumskrav til antall parkeringsplasser. Bjerke mener det i områder med god kollektivdekning heller bør settes et maksimumskrav.

Den enkelte byborger bør også ha et sett av rettigheter. Det bør ikke være nødvendig å ha bil for å komme seg til skole, butikk eller fritidsaktiviteter. Det skal også være trygt å ferdes i bygatene, og rullestolbrukere og de som triller barnevogn skal kunne komme seg fram over alt. De fleste byene i Norge er godt i gang med å fjerne hinder som f.eks høye fortauskanter.

Et annet viktig poeng for miljøvernministeren er at det skal finnes grøntområder og friarealer i nærmiljøet. Også om man bor sentralt. Attraktive områder må skjermes for bebyggelse, spesielt områder langs elver og ved sjøen.

For at det skal bli slik må folk få medbestemmelsesrett i sitt eget lokalsamfunn. Sentrale myndigheter må tørre å delegere ansvaret nedover i systemet. Staten må også ha en mer helhetlig politikk på dette området, sa miljøvernministeren i sitt innlegg.

Kontaktperson: Brage Rønningen, 22 24 57 09 / 90 10 73 85