Historisk arkiv

En ring av samarbeid rundt Nordsjøen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

En ring av samarbeid rundt Nordsjøen

Rogaland fylkeskommune har i de senere år deltatt aktivt i en rekke former for internasjonalt samarbeid innenfor regional utvikling, bl.a. gjennom ledelsen av Interreg II C-prosjektet "North Sea Cycle Route" (NSCR). Resultatet har blitt gode kontakter, økt kunnskap og en 6000 km lang sykkelrute gjennom 70 fylker i syv land!

Internasjonalt samarbeid er viktig for å utvikle gjensidig forståelse og kompetanse, og for å dra nytte av hverandres erfaringer. Samtidig åpner det for å gi konkrete bidrag til regional utvikling innenfor prioriterte satsingsområder. Dette er erfaringer Rogaland fylkeskommune har gjort etter flere år med internasjonalt engasjement. Som et eksempel har vi her valgt å beskrive sykkelprosjektet NSCR.

Gjennom NSCR, eller "Nordsjøruta", har man bidratt til å definere en 6000 km lang sykkelrute gjennom hele 70 fylker i syv land og fått den skiltet og anerkjent. Dette bidrar i seg selv til utviklingen av et positivt tilbud til sykling gjennom byer og landdistrikter, til glede både for fritids- og feriesykling, men også sykling i tettstedene til skole og arbeid. Det enkelte fylke og den enkelte kommune har selv definert sykkelruten, noe som har bidratt til en bevissthet om dens kvalitet for rekreasjon, opplevelse og reiseliv, fremkommelighet og sikkerhet. Sykkelruten skal synliggjøres i overordnede planer, og blir tatt hensyn til i detaljplaner på en mer bevisst måte enn tidligere. Mange strekninger er allerede forbedret eller vil bli det i nærmeste fremtid.

Prosjektet har bidratt til en omfattende markedsføring av Nordsjøfylkene gjennom formidling av karter, brosjyrer og en egen internettpresentasjon. For alle de deltakende fylkene presenteres reiselivsmål og det gis henvisninger til reiselivsanlegg. I tillegg har prosjektet gitt en betydelig indirekte markedsføring gjennom media, f.eks. er Norge og Rogaland som turistmål omtalt svært positivt i tyske fagtidsskrifter. Dette er markedsføring som alene er verd mange ganger den innsatsen som fylkene legger inn i prosjektet, og det illustrerer at det kan ligge betydelige synergieffekter i denne type samarbeid.

En annen effekt av prosjektet er utviklingen av et omfattende kontaktnett på tvers av landegrenser, regioner, fylke- og kommunegrenser, sektorer og nivåer. I Norge omfatter nettverket syv fylker fra Østfold til Hordaland. I tillegg er det egne nettverk i kommunene. Til sammen skaper dette mye kreativitet og kunnskaper som det vil bli dradd veksler på også etter at prosjektet er avsluttet høsten 2001.

Nordsjøruta skal offisielt åpnes gjennom en stafett som starter i Hamburg 5. mai 2001, og som går i to grener langs hele løypa til de møtes i Aberdeen 23. juni. Gjennom Norge går stafetten fra Svinesund 26. mai og ender i Bergen på ferja til Shetland 12. juni. Alle er velkommen til å delta på én eller flere av etappene. Et felles planleggingskart i stort format blir trykket i seks språk og blir ferdig i desember 2000. Men allerede nå kan man ta en virtuell sykkeltur på nettet på adressen www.northsea-cycle.com. Vær velkommen til en tur, både elektronisk og fysisk på Europas første, store internasjonale sykkelrute som er sammenhengende skiltet.