Historisk arkiv

Forsering av arbeidet med opprydding av de forurensede sedimentene i Horten havn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Horten havn blir et av de fire prosjektene for opprydding i gamle miljøsynder. Forventningene til prosjektet Horten havn er å heve kunnskapsnivå knyttet til TBT- forurensede sedimenter. (16.05.02)

Pressemelding

Dato: 16.05.02

Forsering av arbeidet med opprydding av de forurensede sedimentene i Horten havn

Horten havn blir et av de fire prosjektene for opprydding i gamle miljøsynder. Forventningene til prosjektet Horten havn er å heve kunnskapsnivå knyttet til TBT- forurensede sedimenter.

- Regjeringen legger opp til økt innsats i opprydding av gamle miljøsynder, knyttet til miljøgifter som PCB i havnebassenger og fjorder. Vi ønsker å komme raskt i gang med oppryddingen, og nye prosjekter følger senere, samtidig som vi innhenter ny kunnskap, som er helt nødvendig for å komme videre i dette arbeidet, sier miljøvernminister Børge Brende.

Statens forurensingstilsyn har på faglig grunnlag valgt ut fire pilotprosjekter for å få økt erfaring med den konkrete oppryddingen: Kristiansand, Trondheim, Tromsø og Borre.

TBT-forurensede sedimenter i Horten

Borre havnevesen får støtte til et prosjekt hvor det skal benyttes muddermasser fra havneutbygging i Horten havn til å heve kunnskapsnivå knyttet til TBT- forurensede sedimenter. Høye konsentrasjoner av TBT i sedimentene finner man i mange norske fjorder. Det er derfor ønskelig å komme videre med å finne løsninger for TBT-forurensede masser.

Pilotprosjektet i Borre skal bl.a. se på utlekking av TBT fra sedimentene (dette er viktig i forbindelse med deponering), nedbrytning av TBT og rensing av TBT-forurensede masser.

Pilotprosjektet som er foreslått fra Borre havnevesen er anslått å koste i størrelsesorden 9 mill, hvorav det er søkt om 3.7 mill fra SFT.

Det er 15 - 20 millioner kroner som SFT har til fordeling til pilotprosjekter for inneværende år. Nærmere fordeling av midler mellom de ulike prosjektene vil bli avklart etter at SFT har vært i dialog med de aktuelle prosjekteierne. Statlige midler kommer i tillegg til midler fra de lokalt involverte parter.

Helhetlig strategi

I Stortingsmeldingen Rent og rikt hav legger Regjeringen opp til en ny helhetlig strategi for det videre arbeidet med opprydding i sedimenter forurenset med miljøgifter, som bl.a. PCB. I strategien legges opp til tre grep:

  • hindre spredning av miljøgifter ved at det, der det er mulig ut ifra dagens kunnskap
  • sikre at det tas helhetlige grep regionalt overfor større fjord- og kystområder ved at det uarbeides fylkesvise tiltaksplaner
  • skaffe økt kunnskap gjennom pilotprosjekter, forskning og opprettelse av at nasjonalt sedimentråd

Faglig kontaktperson i SFT: Per Antonsen, i Statens forurensningstilsyn, tel 22 57 34 06

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Ellen Hambro, 22 24 58 15

Les mer

15.05.02 (PM):Pilotprosjekter - opprydding i gamle miljøsynder
15.05.02:Borre: Svar på søknad om støtte til pilotprosjekt sedimenter (SFT)