Historisk arkiv

Opprettholder utslippstillatelsen - fastholder strenge miljøkrav

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøverndepartementet opprettholder SFTs utslippstillatelse for Hydros leteboring i Barentshavet. De strenge kravene i tillatelsen viser at leteboring i Barentshavet kan skje på en miljømessig betryggende måte. (10.12.04) Klagevedtak

Pressemelding

Dato: 10.12.04

Opprettholder utslippstillatelsen - fastholder strenge miljøkrav

Boreriggen Eirik RaudeMiljøverndepartementet opprettholder SFTs utslippstillatelse for Hydros leteboring i Barentshavet. De strenge kravene i tillatelsen viser at leteboring i Barentshavet kan skje på en miljømessig betryggende måte. Det er første gang oppsamling av borekaks vil skje i forbindelse med en leteboring.

Det er boreriggen "Eirik Raude" som skal utføre leteboringen for Hydro i Barentshavet.Foto: Ocean Rig/Hydro

Hydro gis tillatelse til utslipp av stoffer som er vurdert som ikke miljøskadelige i den konkrete saken ut fra mengde, konsentrasjon og utslippsted (gule og grønne stoffer). Stoffene brukes i vaskemidler, sement og borevæsker, og hoveddelen er salter, leire og mineraler. Det har vært viktig å se konkret på de ulike stoffene siden forholdene i Barentshavet er spesielle med lave temperaturer og derved lengre nedbrytingstid enn det som gjelder i andre havområder.

Det er foretatt undersøkelser forut for boringen som viser at det ikke er særlig sårbare miljøkomponenter tilstede slik som gytefelt, korallrev og sårbar bunnfauna.

Det er etter en helhetsvurdering gitt tillatelse til utslipp av 600 gram stoff i gjengefett (rødt) til bruk på borestrengen siden dette ikke kan substitueres og siden utslippene av dette er meget begrensede. SFT finner at utslippet ikke vil ha miljøeffekter av betydning.

Petroleumsvirksomhet i Barentshavet er grundig behandlet i Utredningen av helårig petroleumsvirksomhet i området Lofoten – Barentshavet (ULB). Tillatelsen er gitt i tråd med kravet om nullutslipp slik det er nedfelt i ULB.

I tillatelsen stilles det strenge vilkår til overvåkning og beredskap. Miljøverndepartementet fastholder de innskjerpelser SFT har gjort i forhold til Hydros søknad og stiller krav om bruk av satellitt og overvåkningsfly samt bruk av Kystvaktsystem og krav om kortere responstid for oljevernsystemene som inngår i beredskapen.

Norges Miljøvernforbund, Natur og Ungdom, Bellona og Greenpeace klaget på Statens Forurensingstilsyns vedtak om utslippstillatelse for boringen.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Per W. Schive 22 24 58 14

Klagevedtak