Historisk arkiv

Optimisme i Barentssamarbeidet - Miljøvernministrene vil øke bevilgningene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Miljøverndepartementet

De nordiske ministrene vil øke tilgangen på kapital i Den nordiske miljøfaciliteten, NEFCO, for å sikre finansiering av flere prosjekter i regionen. (24.08.01)

Pressemelding


Dato: 24.08.01

Optimisme i Barentssamarbeidet - Miljøvernministrene vil øke bevilgningene

De nordiske ministrene vil øke tilgangen på kapital i Den nordiske miljøfaciliteten, NEFCO, for å sikre finansiering av flere prosjekter i regionen. På russisk side vil man arbeide videre med å redusere finansielle og juridiske hindringer i miljøsamarbeidet.

- Barentssamarbeidet fungerer meget godt, med prosjekter på lokalt og regionalt nivå. Vi ønsker å utvikle dette arbeidet ytterligere. Det sier miljøvernminister Siri Bjerke i forbindelse med miljøvernministermøtet i Barentsregionen som ble avholdt 20.-22. august i Kirkenes og Murmansk.

Biologisk mangfold, klima, energi, renere industriell produksjon samt Lokal Agenda 21 er tema for prosjektene som er igangsatt. Miljøvernminister Siri Bjerke karakteriserer det regionale og lokale samarbeidet over landegrensene som vellykket. Aktiviteten styres av fylkeskommuner, kommuner, miljøvernorganisasjoner og urbefolkningsgrupper i regionen.

På møtet understreket de nordiske miljøvernministrene betydningen av at smelteverket Petsjenga Nikel blir modernisert med et nytt renseanlegg. Dette arbeidet starter i løpet av høsten etter mange års forhandlinger med russiske myndigheter.

Miljøvernministrene i Norden vil søke å bedre finansieringen av Den nordiske miljøfaciliteten, NEFCO, for å sikre gjennomføringen av prosjekter i Barentsregionen. Fra russisk side vil man arbeide videre med å redusere finansielle og juridiske hindringer i miljøsamarbeidet.

- Prosjektene i Barentsregionen bidrar ikke bare til bedre miljø, men også til mellomfolkelig kontakt og fredelig sameksistens over landegrensene. Dette er meget verdifullt, sier miljøvernminister Siri Bjerke.

Kontaktperson: Inger Johanne Wiese 22 24 60 26