Historisk arkiv

Statsbudsjettet: Partnerskap for ny vekst i norsk næringsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 49/00
Dato: 04.10.2000
Kontaktperson: Tore Sandvik, telefon 99 54 19 44
Øistein Øisjøfoss, telefon 91 57 84 92

Statsbudsjettet:

Partnerskap for ny vekst i norsk næringsliv

Det finnes mange eksempler på at norske kapitalmiljøer enten er for få eller for små i konkurransen med utenlandsk kapital. Dette kan ikke bøtes på bare ved å tilføre mer kapital til det eksisterende virkemiddelapparatet. Erfaringer fra andre land viser at privat og statlig kapital må samarbeide om å skape ny næringsvirksomhet.

- I Norge skjer en betydelig del av sparingen på statens hånd. Etter Regjeringens vurdering bør derfor en del av den statlige sparingen benyttes til å styrke norske kapitalmiljøer, slik at disse gjennom partnerskap kan bli aktive medspillere for næringslivet, sier nærings- og handelsminister Grete Knudsen.

Derfor foreslår Regjeringen å opprette et investeringsselskap med en kapitalbase på 5 milliarder kroner, og med en fordeling mellom offentlig og privat innsats på 49/51 prosent av aksjene.

Forslaget innebærer at privat og statlig kapital samarbeider om å etablere et investeringsselskap, som skal bidra til å videreutvikle eksisterende næringsmiljøer og delta i større nyskapings- og omstillingsprosesser. Investeringsselskapet skal tilby kapital til både små og store bedrifter, på og utenfor børs, hjemme og ute. Selskapet skal være en langsiktig, aktiv eier og med samme avkastningskrav som private stiller for sine egenkapitalinvesteringer.