Historisk arkiv

Vekst og omstilling i Grenland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Kronikk i Telemarksavisa

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen

Vekst og omstilling i Grenland

Kronikk i Telemarksavisa mandag 24. april 2006

Grenlandsregionen er kjent for sine rike industritradisjoner, og et stort engasjement for å opprettholde og utvikle nye arbeidsplasser. Derfor ser jeg fram til dagens besøk ved Herøya Industripark og bedriftene ScanWafer og Aker Brevik.

Et konkurransekraftig næringsliv som går godt, er en forutsetning for å styrke og, videreutvikle velferdssamfunnet vårt. Derfor må vi legge forholdene til rette for framtidsrettede arbeidsplasser, stimulere det næringslivet vi har, og bidra til at nye virksomheter vokser fram. Det innebærer også at vi må legge til rette for omstilling.

Vi har klart å kombinere høy verdiskaping og evne til omstilling med en stor offentlig sektor som sikrer velferd. Den nordiske modellen viser at gode velferdsordninger gir trygghet til å tenke nytt.

Denne regionen har gjenomgått en av de største omstillingene Norge har sett de senere årene. Da Norsk Hydro la ned magnesiumfabrikken på Herøya i 2002, ble rundt 600 arbeidsplasser direkte berørt. Dystre spådommer gikk ut på at det i tillegg ville gå tapt tre eksterne arbeidsplasser for hver magnesiumansatt. Slik gikk det heldigvis ikke. Det ble satset offensivt og lagt til rette for ny virksomhet. I dag arbeider rundt 3100 mennesker på Herøya. Det er flere enn i 2001 før magnesiumfabrikken ble nedlagt.

Et annet eksempel på en offensiv satsing er det som skjer med verkstedindustrien i Grenland. Både ved Aker Brevik og Grenland Offshore skapes det nå nye arbeidsplasser. Tjenestesektoren vokser og det er optimisme i IT- bransjen. Her har flere bedrifter, som Cardiac, GAT-Soft og eZ Systems, markert seg.

Regionen står også overfor nye omstillingsutfordringer. Produksjonen ved Union er nå nedlagt. Regjeringen vendte alle steiner for å bidra til fortsatt produksjon ved Union og gikk inn med de virkemidler som var tilgjengelige. Derfor er det gledelig å se at 250 av de tidligere Union-ansatte nå har nye jobber å gå til.

Regjeringen satser på nyskaping og innovasjon. Vi kan ikke konkurrere på pris, men vi kan bli blant de beste på innovasjon og nyskaping. Vi må være innovative for å henge med i den internasjonale konkurransen.

Satsingen på innovasjon vises i vårt første budsjett. Sammenlignet med Bondevik-regjeringens siste budsjettet har Stoltenberg-regjeringen styrket Innovasjon Norge med 307 mill. kroner. For å lykkes med nyskaping er vi avhengig av at det offentlige og næringslivet spiller på lag. Derfor har vi styrket virkemiddelapparatet. Dette er viktig, også for næringslivet i Grenland.

For å få til vekst må vi skape en kultur for nyskaping og gründervirksomhet. Vi er avhengige av kreative mennesker med nyskapende ideer som kan munne ut i nye bedrifter. Satsing på entreprenørskap er viktig og regjeringen har økt bevilgningen til Ungt Entreprenørskap med 6 mill kroner og øremerket 10 mill. kroner av bevilgningen til Innovasjon Norge til en egen entreprenørskapssatsing for kvinner. Slikt blir det arbeidsplasser av.

Pengene må tjenes før de kan brukes. Velferden sikres gjennom bedrifter som går godt og skaper verdier. Det er næringslivet som skal skape verdiene. Min oppgave er å legge til rette for verdiskaping.