Historisk arkiv

Norge som pådriver i arbeidet for sjøfolks arbeids- og levevilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) skal behandle utkastet til en konvensjon om sjøfolks arbeids- og levevilkår. Målet er å forhindre at dårlige vilkår skal brukes som et konkurransefortrinn i internasjonal skipsfart.

Norge som pådriver i arbeidet for sjøfolks arbeids- og levevilkår

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) skal denne uken behandle utkastet til en konvensjon om sjøfolks arbeids- og levevilkår. ILO har siden 2001 jobbet med å samle nærmere 40 gamle konvensjoner til én. Målet er å forhindre at dårlige vilkår skal kunne brukes som et konkurransefortrinn i internasjonal skipsfart

Statssekretær Karin Yrvin i Nærings- og handelsdepartementet holdt innlegg på ILO-konferansen i Geneve mandag 20. februar, sammen med ministre fra Kina og Filippinene og EUs kommisjonær for transport. Innlegget i sin helhet

Konferansen behandler et utkast til en konvensjon om sjøfolks arbeids- og levevilkår. På verdensbasis finnes det 1,2 millioner sjøfolk.

– Den sittende regjering er svært opptatt av gode arbeids- og levevilkår, og vi ser at gode vilkår på dette området er vesentlig for å utvikle og opprettholde en sikker og levedyktig skipsfartsnæring, sier statssekretær Karin Yrvin.

Norge har vært sterkt involvert i arbeidet med å få til én samlet konvensjon for sjøfolks arbeids- og levevilkår. I dag er bestemmelsene om dette spredt i mange ILO-konvensjoner. Målet er å samle og oppdatere bestemmelsene i 38 av disse konvensjonene i den nye samlekonvensjonen.

– Vi vil forhindre at dårlige arbeids- og levevilkår skal være et konkurransefortrinn i internasjonal skipsfart, sier Yrvin.

ILO ønsker at gode arbeids- og levevilkår skal bli den fjerde pilar i sikkerhetsarbeidet til sjøs, sammen med sikring av skip, miljø og utdanning. Konvensjonen tar blant annet for seg skriftlige arbeidsavtaler, lønn, ferie, boforhold, forpleining, forebyggende helsetiltak og trygdeordninger.

Utkastet til konvensjon innebærer at det skal etableres et eget sertifikat for sjøfolks arbeids- og levevilkår om bord i handelsskip på over 500 bruttotonn. Sertifikatet skal være dokumentasjon på at kravene i konvensjonen er oppfylt, og det skal foretas kontroller av dette. I Norge har en nasjonal referansegruppe fulgt saken, i tillegg til at et bredt spekter av norske instanser har fått konvensjonsutkastet til uttalelse.

Yrvin understreker viktigheten av at konvensjonen blir vedtatt under konferansen, og at konvensjonen ratifiseres og kan tre i kraft snarest mulig.

Norges hovedmålsettinger i arbeidet med samlekonvensjonen har vært:

  • å forhindre at dårlige arbeids- og levevilkår skal være et konkurransefortrinn i internasjonal skipsfart
  • å sørge for at gode arbeids- og levevilkår blir den fjerde pilar i sikkerhetsarbeidet til sjøs, sammen med sikring av skip, miljø og utdanning
  • å bedre norske skips konkurranseevne i forhold til lavstandardskip

Statssekretær Karin Yrvin
Statssekretær Karin Yrvin (Ap) talte til ILO 20. februar.