Historisk arkiv

Nytt design kan gi millionbesparelser og økt sikkerhet på boreplattformer verden over

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nytt design kan gi millionbesparelser og økt sikkerhet på boreplattformer verden over

Den 33 år gamle ingeniøren og industridesigneren Helge-Ruben Halse og Kristiandsandsbedriften V-Tech står bak en potensiell revolusjon innen oljeboring.

Nyvinningen UniTong er en ”boretang” som overflødiggjør farlig manuelt arbeid på borerigger. Borearbeidere – såkalte ”roughnecks” – har alltid vært av de mest skadeutsatte yrkesgruppene offshore. Med UniTong vil sikkerheten på boredekk økes vesentlig. At design kan bidra til å gi norsk industri betydelig økt konkurransekraft, illustreres til fulle ved at UniTong kan gi millionbesparelser på borerigger verden over. En investering i dette verktøyet kan tjenes inn i løpet av ett år, med videre besparelser de etterfølgende år.

Dette gjør at det internasjonale forretningspotensialet er betydelig. UniTong kan dermed bli et forbilledlig eksempel på eksport av norsk offshorekompetanse. Dette understrekes ved at ”boretangen” mottok internasjonal anerkjennelse gjennom prisen for beste mekaniske produkt på verdens største oljemesse i Houston tidligere i år.

Eksportpotensialet som ligger i teknologien er nettopp grunnen til at gründer og designer Helge-Ruben Halse nå mottar et stipend på 400 000 kroner fra Næringslivets Internasjonaliseringsstiftelse for å jobbe videre med internasjonal lansering av UniTong. Stiftelsen ønsker å stimulere utviklingen av morgendagens eksportlokomotiver, og har her funnet en verdig stipendvinner i hard konkurranse med mange gode kandidater.

I dette tilfellet har teknologien blitt til gjennom betydelig hjelp fra Statoils leverandørutviklingsprogram – LUP og Innovasjon Norges IFU/OFU-ordning. Aktiv leverandørutvikling er et viktig og effektivt virkemiddel i mange bransjer, og understøttes ofte av for eksempel Innovasjon Norges IFU/OFU-ordning.

UniTong skal produseres ved Andersen Mek. Verksted i Flekkefjord og sikrer mange arbeidsplasser der.

Juryens begrunnelse:

”Vi finner grunn til å tro at søkeren og hans ide kan gi betydelig verdiskaping i Norge med sin nyskapende løsning innen oljeboring. Dette er et område hvor norsk kompetanse gir oss opplagte fortrinn i utviklingen av morgendagens eksportbedrifter. UniRough har et betydelig internasjonalt forretningspotensial som følge av de kostnadsbesparelser og HMS-forbedringer teknologien gir. Produktet utvikles i tett samarbeid med krevende kunder, og er basert på avansert industridesign. Det er grunn til å tro at stipendet vil bidra til å utløse produktets videre eksportpotensial.”




5. desember 2005