Historisk arkiv

Mobilmarkedet: Konkurransen skal styrkes

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen går blant annet inn for at teleoperatørene med UMTS-konsesjon skal få mulighet til å samarbeide om utbygging og drift av infrastrukturen for tredje generasjons mobiltelefoni. Stortingsmeldingen om mobilmarkedet ble lagt fram i statsråd i dag. (15.05.02)

Pressemelding

Nr.: 60/2002
Dato: 15.05.02

Mobilmarkedet: Konkurransen skal styrkes

Regjeringen går inn for at teleoperatørene med UMTS-konsesjon skal få mulighet til å samarbeide om utbygging og drift av infrastrukturen for tredje generasjons mobiltelefoni.

Den fjerde, ledige UMTS-konsesjonen skal tildeles ved auksjon.

Virtuelle operatører, det vil si tilbydere av teletjenester som selv ikke har mobilnett, skal få rett til tilgang til eksisterende nett for mobilkommunikasjon. I første omgang vil en slik rett bare være aktuell i GSM-nettene. Tilgangen til nettene skal gis på kommersielle og ikke-diskriminerende vilkår.

Dette er noen av hovedpunktene i stortingsmeldingen om situasjonen i det norske mobilmarkedet. Meldingen ble lagt fram i statsråd i dag.

- For å nå viktige telepolitiske mål om å sikre alle i landet grunnleggende teletjenester av høy kvalitet til rimelig pris, er det viktig å legge til rette for virksom konkurranse i mobilmarkedet. Vi må ha rammebetingelser som sørger for at det blir etablert flere reelt konkurransedyktige virksomheter som er mest mulig uavhengige av hverandre. Regjeringen foreslår nå tiltak som vil bidra til dette, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Tilgang for virtuelle operatører

- Regjeringen mener at operatører med sterk markedsstilling skal ha plikt til å imøtekomme forespørsler om tilgang fra en virtuell operatør. Slik tilgang skal gis på kommersielle og ikke-diskriminerende vilkår, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Pålegg om tilgang for virtuelle operatører innebærer at en uavhengig tilbyder av teletjenester får mulighet til å få tilgang til eksisterende mobilnett og kan produsere og selge mobile teletjenester i konkurranse med de eksisterende nettoperatørene.

- Selv om det er en hovedutfordring å legge forholdene til rette for at det blir etablert flere reelt konkurransedyktige selskaper som er mest mulig uavhengige av hverandre, mener regjeringen at en plikt til å gi virtuelle operatører tilgang til eksisterende mobilnett vil være et nyttig supplement til utviklingen av konkurransen i mobilmarkedet, sier samferdselsministeren.

Nettverksdeling for UMTS-konsesjonshaverne

Regjeringen går ellers inn for at teleoperatørene som har konsesjon for å etablere og drive UMTS-nett, skal få mulighet til å oppfylle sine utbyggingsvilkår gjennom å samarbeide om nettverk med de andre konsesjonshaverne.

- På denne måten mener vi at konsesjonshaverne vil redusere kostnadene i nettverksutbyggingen når det gjelder å oppfylle utbyggingskravene de har påtatt seg. Dette er viktig for at så mange innbyggere som mulig, også i distriktene, skal få tilgang til de nye tjenestene. Reduserte kostnader kan på lengre sikt kan bidra til at prisutviklingen bli gunstig for brukerne av teletjenester, sier samferdselsministeren.

Kravene til dekningsomfang som påligger hver enkelt av konsesjonshaverne er uendret. Det er heller ikke lagt opp til at utbyggingen kan forskyves. Dersom konsesjonshaverne har påtatt seg en mer omfattende utbygging enn det de klarer å oppnå gjennom nettverkssamarbeid, må de bygge ut eget nett for å oppfylle konsesjonsvilkårene.

- Samferdselsdepartementet er opptatt av at kravet om uavhengige nett opprettholdes på de største tettstedene. Det kan for eksempel gjelde de tettstedene som utgjorde minstekravene til dekningsomfang i utlysningen, det vil si rundt 40 prosent av befolkningen. Muligheten til å dele infrastruktur vil være mest aktuelt i områder der det ikke er kommersielt lønnsomt å bygge flere konkurrerende nett, heter det i stortingsmeldingen.

Samferdselsdepartementet foreslår at Post- og teletilsynet får i oppdrag å utforme nærmere regler for hvordan nettverksdeling i praksis kan gjennomføres, samtidig som ønsket om økt konkurranse opprettholdes.

Utlysning av ledig UMTS-konsesjon

Regjeringen går inn for at den ledige konsesjonen for UMTS skal lyses ut så raskt som mulig. Tildeling skal skje ved auksjon med et minimumsvederlag på 200 millioner kroner til staten. Vilkårene for utlysningen skal være de samme som de minimumsvilkår som ble lagt til grunn ved forrige tildeling, men det åpnes for at eventuelle dekningsvilkår utover minstekravene kan skje ved nettverksdeling med de øvrige UMTS-konsesjonshaverne.

Tilrettelegging for kommunikasjonskontroll

I stortingsmeldingen om mobilkommunikasjon slår Samferdselsdepartementet også fast at dagens teleregulering pålegger teleoperatørene å legge til rette for lovbestemt tilgang til informasjon om sluttbruker og teletrafikk.

Dette innebærer at alle tilbydere av mobile kommunikasjonstjenester må registrere kontantkortinnehavere på lik linje med det som gjelder for andre abonnenter.

Mobilkommunikasjon og strålefare

Samferdselsdepartementet er opptatt av at stråling fra mobiltelefoner og basestasjoner ikke skal utgjøre en helserisiko for befolkningen. Det er utviklet internasjonale retningslinjer for stråling for å verne mot helseskadelige effekter. Statens strålevern legger disse retningslinjene til grunn for sitt arbeid. Verdens helseorganisasjon (WHO) arbeider med å kartlegge eventuelle helseskadelige effekter ved bruk av mobilkommunikasjon, og Samferdselsdepartementet vil følge med i WHOs videre undersøkelser og eventuelt vurdere om det er nødvendig med nasjonale tiltak på et senere tidspunkt.

Samferdselsdepartementet mener likevel det må utvises forsiktighet ved utplassering av basestasjoner for mobilkommunikasjonsnett, og departementet vurderer om det bør skje en merking av områder helt nær basestasjonene der strålingen kan overskride fastsatte grenseverdier, går det fram av stortingsmeldingen.


For nærmere opplysninger, se: St.meld. nr. 32 (2001-2002) Om situasjonen i den norske mobilmarknaden

Samferdselsminister Torild Skogsholm vil senere i dag orientere og svare på spørsmål fra pressen -
Samferdselsministerens møterom, 9 etasje, Akersgt. 59, Oslo,
onsdag 15. mai kl. 1400.