Historisk arkiv

Konsesjon utlyst i dag for digitalt bakkenett for fjernsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet kunngjorde i dag konsesjon til å drive og bygge et digitalt bakkenett for fjernsyn i Norge. (28.06.02)

Pressemelding (felles fra Kultur- og kirkedep. og Samferdselsdep.)

Nr.: 82/02
Dato: 28.06.02

Konsesjon utlyst i dag for digitalt bakkenett for fjernsyn

Samferdselsdepartementet og Kultur- og kirkedepartementet kunngjorde i dag konsesjon til å drive og bygge et digitalt bakkenett for fjernsyn i Norge. Dermed er de viktigste premissene lagt for den fremtidige utviklingen av et landsdekkende digitalt TV-tilbud, hvor allmennkringkasterne sikres en fremtredende plass.

De største fordelene ved utbyggingen av et slikt nett vil være mer effektiv bruk av frekvensressursene, billigere distribusjon for allmennkringkasterne, innføring av ny teknologi som gir grunnlag for nye tjenester og et bredere fjernsynstilbud til befolkningen. I motsetning til andre digitale distribusjonsplattformer, sikres regional- og distriktssendinger for hele befolkningen. Tilsvarende nett er bygget ut, eller er under planlegging i de fleste vest-europeiske land. Kunngjøringen innebærer at det åpnes for å bygge et slikt nett også i Norge. Det er ikke aktuelt å benytte statlige midler for å finansiere utbyggingen.

Et digitalt bakkenett gjør det mulig å motta digitale fjernsynssendinger via vanlige takantenner uten å måtte kople seg til et kabelnett eller kjøpe parabolantenne. Per i dag er det ca. 30 prosent av seerne som mottar sendingene sine utelukkende via det analoge bakkenettet.

Konsesjonen vil være hjemlet både i tele- og kringkastingsloven. Samferdselsdepartementet- og Kultur- og kirkedepartementet vil i fellesskap stå som konsesjonsmyndighet. Konsesjonæren får disponere frekvenser tilsvarende 15 – 18 digitale fjernsynskanaler med dagens sendeteknikk. Allmennkringkasterne som i dag sender i det analoge bakkenettet, dvs. Norsk rikskringkasting, TV2 og de allmenne lokalfjernsynsselskapene vil være reservert kapasitet i nettet. Konsesjonæren må også stille kapasitet til rådighet for en ”åpen kanal”. Kapasiteten i nettet skal i hovedsak brukes til fjernsyn. Deler av kapasiteten kan imidlertid også brukes til andre tjenester, f.eks. tele- og datatjenester.

Konsesjonæren må forplikte seg til å bygge ut den delen av bakkenettet der Norsk rikskringkasting og TV2 skal sende til å bli landsdekkende. Begrunnelsen for dette kravet er målet om at hele befolkningen skal ha tilgang til et grunnleggende tilbud av digitale fjernsynssendinger.

Tildelingen av konsesjonen vil skje på basis av en ”skjønnhetskonkurranse”, der bl.a. søkernes opplegg for utbyggingsgrad og –takt, finansieringsgrunnlag, planlagte innholdstilbud, strategi for utplassering av dekodere, kostnader for publikum, tekniske løsninger samt de konkurransemessige virkninger vil bli vektlagt. Søknadsfristen er 1. oktober 2002. Konsesjonsperioden er 12 år.


Søknadspapirer på norsk og engelsk med nærmere spesifisering av krav til søknaden og konsesjonæren er tilgjengelig på SDs hjemmeside


Kontaktpersoner:
Kirke- og kulturdepartementet, Avdelingsdirektør Øyvind Christensen,
tlf. 22 24 80 02/90 79 51 92
Samferdselsdepartementet, Rådgiver Eli Wongraven, tlf. 22 24 82 18