Historisk arkiv

Revidert budsjett 2003: 200 millioner kroner til utbygging av togradiosystemet GSM-R

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen foreslår å bevilge 200 millioner kroner over statsbudsjettet for 2003 for å starte utbyggingen av togradiosystemet GSM-R. Denne bevilgningen betyr blant annet at utbyggingen av GSM-R på strekningen Bodø – Rognan, på Nordlandsbanen, blir ferdig i år (15.05.03)

Pressemelding

Nr.: 51/03
Dato: 15.05.03

 
Revidert budsjett 2003: 200 millioner kroner til utbygging av togradiosystemet GSM-R

Regjeringen foreslår å bevilge 200 millioner kroner over statsbudsjettet for 2003 for å starte utbyggingen av togradiosystemet GSM-R. Denne bevilgningen betyr blant annet at utbyggingen av GSM-R på strekningen Bodø – Rognan, på Nordlandsbanen, blir ferdig i år. GSM-R-systemet skal nå ifølge planene bygges ut langs hele det norske jernbanenettet. I første omgang vil utbyggingen skje på strekninger der det i dag ikke er bygd ut andre systemer for togradio, det vil i hovedsak si på Nordlandsbanen, Raumabanen og Rørosbanen, opplyser samferdselsminister Torild Skogsholm.

GSM-R er en felles europeisk standard for mobiltelefonssystem for jernbanedrift, med særlig vekt på nødkommunikasjon mellom tog og togledersentral.

- Utbyggingen av GSM-R vil gi togpassasjerene økt sikkerhet, og er et nødvendig løft for å sikre at jernbanen i Norge følger den samme tekniske utvikling som i resten av Europa. GSM-R-utbyggingen langs det norske jernbanenettet er beregnet å koste 1,7 milliarder kroner, sier samferdselsminister Torild Skogsholm.

Den foreslåtte bevilgningen på 200 millioner kroner til utbyggingen av GSM-R i 2003 forutsettes hovedsaklig dekket ved en ekstrabevilgning på 155 millioner kroner til Jernbaneverkets investeringsbudsjett. Resten av beløpet foreslås dekket ved omdisponeringer innenfor Jernbaneverkets budsjett for 2003.




Til redaksjonen:
For nærmere opplysninger, se: St.prp. nr. 65 (2002-2003) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet, medregnet folketrygden 2003.