Historisk arkiv

Opprettelse av professorat i effektiv og miljøvennlig bytransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Torild Skogsholm
Høgskolen i Molde
6. februar 2004

Opprettelse av professorat i effektiv og miljøvennlig bytransport

Det er en gledelig anledning som fører meg hit til Høgskolen i Molde i dag.

Regjeringen ønsker å styrke og effektivisere kollektivtransporten. Dette gjøres blant annet ved å innarbeide kollektivtransport bedre i en helhetlig transportpolitikk.

Vi har store transportutfordringer i de største byområdene våre. De siste 20 årene har vi sett en klar vekst i storbyregionene. Denne utviklingen vil sannsynligvis fortsette, og vi vil trolig også oppleve en økt vekst i arbeidspendlingen til storbyene. Flere innbyggere og flere arbeidsplasser fører til økt reiseaktivitet, noe som igjen skaper utfordringer knyttet til miljø, arealbruk, trafikksikkerhet og framkommelighet.

Konsentrasjonen av befolkning og næringsvirksomhet i byene og byenes omland fører også til store utfordringer når det gjelder vare- og godstransporten.

Alt dette er utfordringer vi ikke nødvendigvis kan eller vil "vegbygge" oss ut av. Vi må tenke nytt, og vi må finne gode løsninger som gir næringsliv og befolkning tryggere, mer miljøvennlig og mer effektiv person- og godstransport.

Derfor ønsker regjeringen å styrke innsatsen rettet mot utviklingen av en helhetlig og miljøvennlig transportpolitikk i byområdene. I de største byområdene handler dette om å sikre gode alternativer til bruk av privatbil for å redusere trafikkmengden og de ulempene den samlede trafikken skaper for helse, miljø og arealbruk. Et velfungerende kollektivtilbud i byområdene gir også mindre køer, bedre framkommelighet for næringslivets transporter og reduserer behovet for nye veginvesteringer.

For å kunne ta riktige og gode beslutninger må planleggere og beslutningstakere ha tilgang til høg faglig kompetanse om kollektivtransport. Derfor har jeg bestemt at Samferdselsdepartementet skal finansiere et professorat i effektiv og miljøvennlig bytransport.

Det er viktig at fagkompetanse om kollektivtransport er en integrert del av det helhetlige transportfaget. Stadig utvikling av faglig kompetanse om transport er en forutsetning for god transportpolitikk.

Det er derfor med stor glede jeg kan fortelle at professoratet i effektiv og miljøvennlig bytransport er tildelt Høgskolen i Molde.

Høgskolen i Molde er allerede i dag en viktig aktør på dette feltet – og har en bred og flerfaglig tilnærming til både forskning og undervisning på disse områdene. Med det nye professoratet har høgskolen nå en mulighet til å utvide og forsterke fagmiljøet.

Det er mitt ønske at professoratet skal bidra til en faglig utvikling som med tiden kan gi planleggere og beslutningstakere et solid kunnskapsgrunnlag – som gjør oss bedre i stand til å ta beslutninger som vil gi bedre helse, miljø og framkommelighet for befolkning og næringsliv i byområdene.

Det faglige miljøet skal også styrke Høgskolen i Moldes rolle som viktig deltaker i det offentlige ordskiftet om transport og kollektivtransport. Jeg håper at høgskolen med sin faglige tyngde blir en ressurs og en aktiv deltaker i debatten.

Lykke til med det nye professoratet i effektiv og miljøvennlig bytransport.