Historisk arkiv

Planlegging av fastlegeordningen - behov for nye legestillinger/hjemler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Rundskriv I- 29/99

Planlegging av fastlegeordningen – behov for nye legestillinger/hjemler

Fastlegeordningen skal innføres fra 1.1.2001. Ot.prp. nr. 99 (1998-99) om fastlegeordningen er til behandling i Stortinget. Sosialkomiteens innstilling er planlagt fremlagt 17. februar 2000.

For å sikre gjennomføringen er det nødvendig at kommunene så snart som mulig starter forberedelsene til reformen. I løpet av januar 2000 vil kommunene få tilsendt en håndbok om planleggingen og gjennomføring av reformen.

Den viktigste forutsetningen for å få gjennomført fastlegeordningen er at det finnes tilstrekkelig legeressurser i kommunen til å dekke det offentlige legearbeid og å gi tilbud om listetilknytning. Flere kommuner sliter med å rekruttere leger. Departementet er opptatt av å bedre rekrutteringen til primærlegetjenesten og har tro på at vi gjennom aktiv innsats fra kommunene og drahjelp fra statlige stimuleringstiltak kan bedre situasjonen fram til fastlegeordningen skal etableres. Det vises til rundskriv I-35-99 Felles løft for primærlegetjenesten, og til det vedtatte statsbudsjett for 2000. For neste år er tilskudd til stimuleringstiltak økt med 5 mill. kroner. Departementet vurderer å utvide det geografiske området for flere av tiltakene.

1.1 Primærlegetjenesten skal prioriteres

Staten har det overordnede ansvar for en tilfredsstillende legefordeling. For å sikre større balanse i markedet fastsetter staten årlige rammer for hvor mange nye legestillinger/hjemler som kan opprettes. Ved tildeling av nye legestillinger prioriteres nye stillinger til kreftomsorg, psykiatri og primærlegetjenesten. I 1999 ble rammen til primærlegetjenesten fastsatt til 104 nye stillinger/hjemler. Rammen til primærlegetjenesten vil ikke bli brukt opp i år fordi det har kommet for få søknader.

Det legges opp til at primærlegetjenesten fortsatt skal gis prioritet ved søknad om nye legestillinger/hjemler i 2000. Rammen for nye legestillinger til spesialisthelsetjenesten vil fortsatt bli begrenset, mens rammen til primærlegetjenesten inntil videre holdes åpen.

1.2 Legebehov i fastlegeordningen

I september 1998 sendte Sosial- og helsedepartementet ut rundskriv I-39/98 til kommunene med oppfordring om å starte planlegging av fastlegeordningen. I tilknytting til rundskrivet ble kommunene også bedt om å beregne samlet legebehov til offentlig legearbeid og kurativ virksomhet i fastlegeordningen. Samlet har kommunene meldt behov for mer enn 600 nye legestillinger. Oversikt over kommunenes beregnede behov for leger er tilgjengelig på internett: http://fastlege.gruk.no.

Kommunene må legge opp en strategi for å sikre tilstrekkelig legedekning. Kommunene må sikre at det finnes tilstrekkelig kapasitet til å gi innbyggerne tilbud om å velge en fastlege fra 1.1.2001, og samtidig ha tilstrekkelig kapasitet til å ivareta kommunens behov for offentlig legearbeid. Det er viktig å vurdere legebehovet i nær dialog med allmennlegene. Kommunene må foreta en foreløpig kartlegging av hvor mange innbyggere den enkelte lege vil ønske å ha på sin liste.

Kommuner som har avtaleløse leger må starte drøftinger med disse for å få oversikt over om legene ønsker å inngå fastlegeavtale med kommunen. Leger som driver uten avtale vil ha rett på fastlegeavtale med kommunen fra 1.1.2001. Det er mulig å formalisere kontakten med avtaleløse leger gjennom at de legene som ønsker å bli fastlege i kommunen kan gis tilbud om intensjonsavtale om fastlegeavtale fra 1.1.2001.

I løpet av juni forutsettes det at kommunene må inngå individuell fastlegeavtale med de kommunale fastleger. Utfyllende informasjon om planleggingen vil gå frem av håndboka til kommunene, se foran.

1.2.1 Søknad om nye legestillinger/hjemler

De kommuner som har kommet fram til at de har behov for flere legehjemler må snarest sende søknad om nye legestillinger/hjemler, jf rundskriv I-21/99. Søknadene bør fylles ut på skjema (vedlegg til rundskrivet) og sendes via fylkeslegen til Sekretariatet for Nasjonalt råd for spesialistutdanning av leger og legefordeling (Nasjonalt råd). Søknadene må begrunnes, og det må foreligge vedtak på at kommunene skal opprette nye legestillinger. Rundskriv med nærmere opplysninger om søknadsprosedyrer og søknadsskjema er tilgjengelig fra internett adressen: http://www.dep.no/shd/publ/rundskriv/199921/.

Det vil ta tid fra kommunen har besluttet å opprette ny legestilling/hjemmel til ny lege er etablert med legekontor i kommunen. For det første trengs det tid til utforming av søknad fra kommunen og søknadsbehandling hos fylkeslegen og Nasjonalt råd. Etter at kommunen har fått tildelt ny legestilling må det rekrutteres lege til stillingen/hjemlen. Det blir stilt som krav at stillingen/hjemmelen blir utlyst innen 3 måneder. Det må samtidig tas høyde for at det må avsettes tid til tilsetting/avtaleinngåelse med ny lege. Den nye legen som rekrutteres vil også trenge tid til å etablere seg i kommunen og tilrettelegge praksis i legekontor.

Det er Rikstrygdeverket som skal administrere listesystemet i fastlegeordningen og sende ut invitasjon til befolkningen om å velge lege. Hele befolkningen skal i september motta invitasjon til å velge fastlege. For at befolkningen skal vite hvilke leger de kan velge blant, må Rikstrygdeverket ha fått tilbakemelding fra kommunen om hvem som har inngått fastlegeavtale med kommunen innen 1. august 2000.