Samhandling i vårt nordlige energikammer!
Høringssvar | | Utenriksdepartementet
Samhandling i vårt nordlige energikammer!
Høringskommentar fra Forum for Strategisk Nettutvikling, FSN
Sammendrag
Forum for Strategisk Nettutvikling, FSN, mener at regjeringens nordområdestrategi i betydelig større grad må legge opp til prioriteringer av nettinfrastruktur og utbygging av ny fornybar og miljøvennlig kraftproduksjon på land. Bare på denne måten vil de som lever sine liv i nordområdene kunne ta del i de store utbyggingene av vårt nordlige energikammer. All bærekraftig utvikling må baseres samhandling av de tre pilarer: produksjon, overføring og forbruk. I nordområdene kan nå mangel på nettforsterkninger inn til regionen og innen regionen, skape et nytt ”Møre og Romsdal-syndrom”. Slik vil vi ikke ha det i nord. Derfor må samfunnsøkonomiske kriterier som legges til grunn for nettforsterkninger også innbefatte politiske ønsker om distriktsutbygging og utbygging av ”grønn energi”, og regionale eller lokale ringvirkninger. Samhandlinger med Russland er også meget viktig, og må videreføres på bakgrunn av den mer enn 40 år lange erfaring som er opparbeidet lokalt i Øst-Finnmark.
Innledning
Forum for Strategisk Nettuvikling, FSN, er en organisasjon med 60 av landets 150 nettselskap som medlemmer. FSN skal ivareta medlemmers interesser i spørsmål knyttet til lokale nettselskapers rammebetingelser. Videre skal FSN innenfor disse rammer arbeide for best mulig leveringsvilkår for de kunder som betjenes av medlemsbedriftene slik at bedriftene kan sikres et robust grunnlag for videre drift og vekst. FSN skal også tilrettelegge grunnlaget for at medlemsbedriftene kan styrke sin posisjon i eget distrikt som næringsutvikler. I dette arbeidet har FSN blant annet etablert et nordområdeutvalg som besitter betydelig kompetanse om energiutvikling generelt og nettutvikling spesielt. I tillegg har Nordområde-utvalget betydelig kompetanse om Nordområdene, særlig om energisituasjonene i Murmansk fylke.
FSN har relasjoner på alle nivå i energibransjen og til norske myndigheter.
”Menneskene lever sine liv på land”
I forordet til Regjeringens nordområdestrategi skriver statsminister Jens Stoltenberg blant annet at ”vi skal på en bærekraftig måte utnytte mulighetene knyttet til Barentshavet som en nye europeisk energiprovins”. Senere i forordet bemerket statsministeren også: ”Men menneskene lever sine liv på land.” FSN vil knytte kommentarene opp mot disse utsagnene, og påpeke de svakheter som vi finner i regjeringens strategi.
Når regjeringen ønsker å legge til rette for en videreutvikling av petroleumsvirksomheten i Barentshavet slik at den skal få størst mulig betydning for blant annet lokal og regional næringsutvikling, så ser de ut til å glemme at ”menneskene lever sine liv på land”. For at menneskene i nordområdene skal få en best mulig utnyttelse av de verdier som finnes i Barentshavet, enten det nå gjelder olje, gass eller fisk, så må infrastrukturer på land prioriteres i betydelig større grad enn det regjeringen legger opp til i denne strategien.
I kapittel 9 Næringsutvikling er det bemerket at Nord Norge i europeisk sammenheng har et meget stort potensial innen vindkraft, men at bare to anlegg er utbygd med en effekt på om lag 80 MW. Det vises også til at det foreligger meldinger og søknader til behandling tilsvarende over 600 MW, og ytterligere prosjekter er under planlegging. ”Finnmark har imidlertid i dag en begrenset overføringskapasitet på om lag 120 MW for ny elektrisitets-produksjon. En eventuell utvidelse av Snøhvit Tog II kan øke det lokale forbruket med noen hunder megawatt”, heter det videre. Deretter vises det til at Regjeringen i oktober 2006 la frem en ny støtteordning for fornybar elektrisitet, og hva den innebærer for vindkraft-produsenter.
De tre pilarer
FSN er spesielt opptatt av at alle bærekraftig utvikling må baseres på de tre pilarene: produksjon, overføring og forbruk. Bare gjennom en samhandlet utvikling av disse tre pilarene kan vi unngå skjevheter som rammer lokalsamfunn slik vi blant annet har sett i Møre og Romsdal. Der ble forbrukspilaren (industriutvikling) så høyt prioritert at produksjon og overføring ikke kunne holde tritt. Like galt kan det gå dersom for eksempel pilaren produksjon blir for høy. Slik vil vi ikke ha det i nord.
Vi vil ha en energisatsing som kommer lokalsamfunnet til gode gjennom en tilpasset utbygging av infrastruktur slik at industri og næringsliv kan vokse og utvikles der menneskene bor. I dag er Finnmark i landstoppen i antall avbrudd i sentralnettet, Øst-Finnmark er på topp i Finnmark og det er en økende tendens til utfall i sentralnettet. Nærmer vi oss en krise? Det vil i tilfelle bli en krise som rammer hele utviklingen av Nordområdene som fremtidens energikammer.
Nettforsterkninger
FSN mener at Nordområdene trenger nettforsterkninger inn til regionen: til Finland, Nordland/Sverige og Russland. Det er også nødvendig med nettforsterkninger innen regionen: Balsfjord – Varangerbotn og Varangerbotn – Sør-Varanger. Det er også et politisk ønske at det bygges ut mer produksjon og fleksibilitet innenfor vindkraft, vannkraft og mer reguleringsevne, og gasskraft. Når disse pilarene er på plass kan også næringsliv og industri utvikles der verdiene skapes.
Beslutningskriteriene for utbygging av slik nettinfrastruktur må baseres på en bredere samfunnsøkonomisk analyse enn det Statnett legger til grunn i dag. Utbyggerens bedrifts-økonomiske forhold, og forhold relatert kun til kraftsystemet må ikke tillegges så stor vekt at det går ut over viktige kriterier som:
- politiske ønsker om distriktsutbygging og utbygging av ”grønn” energi
- regionale eller lokale ringvirkninger
Samhandling
Ingen utvikling kan bli god uten samarbeid.
Samarbeidet med Russland er i sterk utvikling, også i energibransjen. Her vil FSN spesielt framheve det arbeidet som gjøres av vår medlemsbedrift Varanger Kraft AS. De har over 40 års erfaring med energisamarbeid over grensen til Russland. Den kompetanse som er bygget opp gjennom dette samarbeidet må det bygges videre på for å utnytte de mest betydelige energiressurser som finnes i Nordområdene, også innenfor ny fornybar energi som vindkraft og vannkraft. Russerne er klar over at den enorme veksten som også Nord-Vest Russland nå opplever, raskt vil føre til at de beveger seg fra en overskuddssituasjon til en underskudds-situasjon for energi. Bare samarbeid over grensene kan løse slike oppgaver.
FSN vil til slutt vise til Varanger Krafts kommentar til Nordområdemeldingen. Vi slutter oss til de synspunkter og konklusjoner som fremkommer i den kommentaren.
FSN, med sine medlemsbedrifter i nord og den kompetanse disse råder over, bidrar gjerne til at regjeringens nordområdestrategi kan utvikles i tråd med ønsket om å skape bærekraftig vekst og utvikling i nord – for de som skal bo og leve der.
Vennlig hilsen
Eilif Amundsen, styreleder
Forum for Strategisk Nettuvikling