Historisk arkiv

FNs sikkerhetsråd og sanksjonskomiteen for Irak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg I

Utgiver: Utenriksdepartementet

FNs sikkerhetsråd og sanksjonskomiteen for Irak

Etter at Irak invaderte Kuwait i august 1990, besluttet FNs sikkerhetsråd å innføre omfattende, økonomiske sanksjoner mot Irak. Hensikten med sanksjonene var å tvinge landet til å avslutte okkupasjonen av Kuwait og gjenopprette freden og sikkerheten i regionen. Helt fra første stund var medisiner og mat til humanitære formål unntatt fra sanksjonsbestemmelsene.

Ved våpenhvileavtalen og Sikkerhetsrådsresolusjon 687 året etter gikk Irak med på å gjennomføre en rekke tiltak som skulle forhindre at landet igjen ble en trussel mot freden og sikkerheten i området. Et sentralt krav var at Irak skulle fjerne masseødeleggelsesvåpnene sine og å avstå fra å bygge opp nye arsenaler. Det ble besluttet at de økonomiske sanksjonene mot landet skulle oppheves når Irak hadde gjennomført de forpliktelsene som FN påla landet og som landet aksepterte i 1991.

Et hovedformål med sanksjonene overfor Irak er å forhindre at landet gjenoppretter sin militære kapabilitet, spesielt hva angår utvikling av masseødeleggelsesvåpen. Iraks tidligere bruk av slike våpen mot Iran og egen kurdisk minoritet, såvel som systematiske omgåelser av landets forpliktelser til å fjerne kjemiske og biologiske våpen påvist gjentatte ganger siden av FNs våpeninspektører, er viktige årsaksfaktorer.

Fra sanksjonenes iverksettelse i 1990 ble det opprettet en sanksjonskomite for Irak for å ha et overoppsyn med gjennomføringen av sanksjonsbestemmelsene. Formannskapet i komiteen går på omgang blant de ikke-permanente medlemmene av Sikkerhetsrådet. Norge vil inneha formannsvervet i de to årene vi er medlem av Sikkerhetsrådet.

Forholdet mellom Sikkerhetsrådet og sanksjonskomiteen

Sanksjonsbestemmelsene vedtas, endres og oppheves av Sikkerhetsrådet selv, og ikke av sanksjonskomitéen.

Sanksjonskomitéens oppgave er å føre et tilsyn med at sanksjonsbestemmelsene overholdes, også ved å ta stilling til enkeltsaker. Dette omfatter ikke bare arbeidet for å unngå at sanksjonene omgås, men også å bidra, innenfor sitt felt, til at den omfattende eksport av olje og import av mat, medisiner og andre varer av betydning for den humanitære situasjonen blir gjennomført effektivt for derigjennom å ivareta humanitære behov.

Virksomheten for arbeidet i komiteen må hele tiden skje innenfor de rammer som er trukket av Sikkerhetsrådet.

Søknad om leveranser til Irak fremmet av et medlem av FN, stanses dersom ett medlem i komiteen fremmer avgjørende innvendinger.

Prinsipiell uenighet i en sanksjonskomité kan kun løses i Sikkerhetsrådet.

Nærmere om olje-for-matprogrammet

Sikkerhetsrådet har flere ganger siden 1990 endret innholdet og omfanget av sanksjonene mot Irak i påvente at Irak skal oppfylle sine forpliktelser overfor FN. Det er nå ikke lenger forbud mot å selge olje – Irak kan eksportere ubegrensede mengder olje så lenge salget skjer innenfor rammen av kontrollmekanismene som ivaretas av sanksjonskomiteen. Likeledes er omfanget av de varer som kan importeres til landet utvidet til å omfatte ikke bare mat og medisiner, men også innsatsvarer til landbruket, reservedeler til oljeindustri og energiforsyning, vann- og sanitær, husholdningsprodukter og elektrisitetsvarer, m.m. En forutsetning for at importen kan foregå, er at produktene som importeres ikke skal omfatte produkter som en med rimelig grunn vil anta vil bli benyttet til militære formål.

En stor del av de humanitære forsyningene, som det aller meste av mat og medisiner, utstyr til utdanningssektoren, til landbruket og til vann og renseanlegg kan importeres uten godkjenning fra sanksjonskomiteen og det arbeides nå med å utvide omfanget av listene over forhåndsgodkjente produkter. Det arbeides også med andre reformer for bruk av oljemidlene, men enkelte endringsplaner har stoppet opp på grunn av manglende interesse fra irakisk side.

For varer som ikke er oppført på de omfattende lister for forhåndsgodkjenning, skal imidlertid sanksjonskomiteen vurdere hvorvidt varene kan misbrukes, særlig til militære formål, og sannsynlighet for at dette skal skje. En stor del av arbeidet i sanksjonskomiteen omfatter denne type vurderinger.

For ytterligere informasjoner om hvordan arbeidet med import av varer til Irak foregår og hvordan det humanitære arbeidet administreres, anbefales å gå til hjemmesidene til Irak-programmet i FN-sekretariatet