Historisk arkiv

Norsk dugnad for sultrammede i det sørlige Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Støtten består av en bevilgning fra UD på NOK 19 mill., 200 kjøretøy fra Forsvaret og massiv frivillig innsats i inn- og utland fra Røde Kors.

Pressemelding

Nr.: 134
Dato: 14.07.2002

Norsk dugnad for sultrammede i det sørlige Afrika

Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Norges Røde Kors går sammen med FN for å hjelpe de sultrammede i det sørlige Afrika. Støtten består av en bevilgning fra UD på NOK 19 mill., 200 kjøretøy fra Forsvaret og massiv frivillig innsats i inn- og utland fra Røde Kors.

"Verden står nå overfor en meget alvorlig matvarekrise i det sørlige Afrika", sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson. "Omlag 12 millioner mennesker står i fare for å bli rammet på grunn av tørke og feilslåtte avlinger. Krisen forsterkes av hiv/aids-epidemien. Det er ikke tvil om at vi som kan, må bidra. Det er viktig å arbeide raskt for å kunne begrense den katastrofen vi allerede ser konturene av. Jeg har derfor bevilget NOK 19 mill. til et samarbeidsprosjekt mellom Røde Kors og Verdens Matvareprogram."

Utenlandssjef i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Lauritzsen, opplyser at Norges Røde Kors, Det internasjonale forbundet av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) og Verdens Matvareprogram arbeider med en omfattende hjelpeoperasjon. Røde Kors skal i løpet av ni måneder frakte minst 250.000 tonn mat til de sultrammede. Det er i denne sammenheng behov for robuste biler for å kunne distribuere maten til områder som er vanskelig tilgjengelige.

Forsvarsdepartementet har derfor besluttet å donere 200 terrenggående kjøretøy. Kjøretøyene med reservedeler overdras vederlagsfritt fra Forsvaret. "Jeg er svært fornøyd med at materiell Forsvaret ikke lenger har bruk for kan benyttes til et godt formål" sier politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet Bård Glad Pedersen. Han berømmer Forsvaret for den innsatsen som er gjort for å sette lastebilene raskt i stand.

Norge har nylig gitt NOK 3 mill. i direkte støtte til Verdens Matvareprogram og NOK 11 mill. til norske aktører som arbeider i det sørlige Afrika.

Kontaktpersoner:

Utenriksdepartementet

Susan Eckey, fung. informasjonssjef

Mobiltlf. 91 11 59 93

Forsvarsdepartementet

Monica Dahlberg, fung. pressetalskvinne

Mobiltelf. 91 63 27 68

Norges Røde Kors

Halvor Fossum Lauritzsen, utenlandssjef

Mobiltelf. 90 54 47 97