Historisk arkiv

Åpning av Nissedal omsorgssenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Sosialdepartementet

Åpning av Nissedal omsorgssenter, 10. februar 2004

Sosialminister Ingjerd Schou

  • Først og fremst vil jeg takke for invitasjonen til å delta på åpningen her i dag. Det er alltid en stor glede for meg å få være med på arrangementer som dette. De siste årene har jeg vært så heldig at jeg har fått være med på ganske mange arrangementer som dette, og det er like gøy hver gang.
  • For det skjer fantastisk mye bra rundt om i kommune-Norge. Det er slettes ikke riktig at alt er gammelt og forfallent. Tvert i mot er snart halvparten av bygningsmassen enten ny eller rehabilitert. Det er ikke minst Nissedal omsorgssenter et bevis på. Og det er jeg glad for.
  • Nissedal har lenge hatt en svært høy andel eldre (80+) i befolkningen, og passerer så vidt jeg har sett nå ”toppen av kurven”. Men nå forstår jeg det også slik at nøkternhet ser ut til å prege den kommunale pleie- og omsorgstjenesten, og de tiltak kommunen har satt i verk gjennom handlingsplan for eldreomsorgen.
  • Dere har derfor lang erfaring med de utfordringer demografien skaper, og har så vidt jeg forstår også bidratt med deres erfaringer til kommuner som nå står midt opp i det. Det er konstruktivt! Jeg er opptatt av at vi skal kunne lære av hverandre på både godt og vondt. Slik er det vel egentlig i det meste av Telemark. Nøkternhet preger både drift og utbyggingsprosjekter.
  • Men dere var tidlig ute og hadde prosjektene klare allerede i 1997. Nissedal var derfor av de første kommuner i landet som fikk tilskudd gjennom handlingsplanen. Utbyggingen har deretter skjedd etappevis med godt gjennomtenkte prosjekter. Og nå står vi altså overfor åpningen av det siste prosjektet.
  • Noe av det som jeg også synes er interessant er at kommunen ikke bare er opptatt av men også har fulgt opp flere av de tiltak som er skissert i Stortingsmelding nummer 45 (2002-2003) om ”Betre kvalitet i dei kommunale pleie- og omsorgstenestene” – og det til og med før den er behandlet i Stortinget.
  • Så langt jeg kan bedømme har dere lagt spesiell vekt på tjenestetilbudet til aldersdemente, dere har utviklet deres eget kvalitetssystem i pleie- og omsorgstjenesten, gjennomgått saksbehandlingsrutinene, og vil nå ta del i KS sine nettverk for effektivisering og kvalitetsutvikling.
  • Jeg føler meg ganske sikker på at det nye Nissedal omsorgssenter kommer til å høyne kvaliteten på tjenestetilbudet også, både ved at beboerne får gode rom og omgivelser og at de ansatte får tidsmessige og gode lokaler å arbeide i.
  • Som nevnt innledningsvis: Gjennom handlingsplan for eldreomsorgen blir halvparten av alle norske sykehjem etter 2005 enten helt nye eller fullrenoverte med moderne standard tilrettelagt både for de som skal bo der og arbeide der, og for alle oss som kommer på besøk.
  • Samtidig bygges det 20.000 nye omsorgsboliger, som også kan tilrettelegges for beboere med behov for heldøgns pleie og omsorg.
  • Til sammen utgjør dette et formidabelt løft i en sektor som lenge har slitt med trangboddhet og dårlig kår.

Helt til slutt:
”Vi har langtidsvarsel i blodet, evighetskalender på veggen, vi har tenkt å bli her en stund!” sier Åse Marie Nesse i sitt dikt ”Resten av livet”.

Resten av livet.
Vi overlevende –
hva har vi foran oss nå
forsiktige svale sletter
brådype daler av uvisshet
og angst for nye lynnedslag
fartsdempere og forbudsskilt
på den slagne landevei
ubehag i mellomgolvet
ved synet av slanger og rør
om det så er på TV, bare
små drypp av erindring
og aldri få drikke
av glemselens flod?

Er det hva vi har i vente
Å, vi har mer enn som så –
vi har soloppganger
grensesprengende menneskemøter
svimlende fjellpartier
med høye tinder av håp
uendelige vidder
av muligheter
en vedvarende glede
over hver ny morgen
uavhengig av vær og vind
vi har langtidsvarsel i blodet
evighetskalender på veggen
vi har tenkt å bli her en stund!

Hva ligger foran oss?
Resten av livet –
verken mer eller mindre
jeg gjentar: ikke mindre
Resten av livet –
som for alle andre.