Historisk arkiv

Invitasjon bonusskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Utdannings- og forskningsdepartementet

Invitasjon til bonusskoler

Rundskriv LS-18-2002

Dato: 12.04.2002

Jnr. 02/351

Saksbehandler: Astrid Sandås

Kommuner

Fylkeskommuner

Grunnskoler

Videregående skoler

Statlige og private skoler

Utdannings- og forskningsdepartementet ser det som viktig å synliggjøre de mange gode eksemplene i norsk grunnskole og videregående opplæring og belønne skoler som kan vise til gode resultater både når det gjelder læringsresultater og arbeidsmiljø. Departementet ønsker videre å stimulere skoler og skoleeiere til systematisk kvalitetsutvikling gjennom forsøk og utviklingsarbeid. Som et virkemiddel innføres en ordning med bonus- og demonstrasjonsskoler. Ordningen skal administreres av Læringssenteret, og skoleeiere inviteres med dette til å foreslå aktuelle skoler.

Bonusskoler er skoler som etter 01.01.00 har iverksatt systematisk utviklingsarbeid og forsøk som har hevet kvaliteten på opplæringen. Tiltakene kan være av ulik karakter og spenne over ulike områder av skolens virksomhet. Et viktig formål med bonusskoler er å belønne gode resultater og å stimulere til lokalt utviklingsarbeid. Det er satt av kr 50 000 til hver skole for inntil 100 bonusskoler. Skolene må utforme en søknad der det begrunnes hvorfor skolen bør få bonus for sitt arbeid. Søknaden må inneholde basisinformasjon om skolen, en beskrivelse av utviklingstiltak som skolen har iverksatt, en vurdering og dokumentasjon av resultater, skolens virksomhetsplan og skoleeiers vurdering.

For å skape oversikt og lette utvalgsarbeidet er det definert noen hovedområder for utviklingsarbeidet.

  1. Opplæring og læringsprosess
  2. Læringsutbytte og læringsresultater
  3. Læringsmiljø
  4. Utstyr og læremidler
  5. Ledelse og kompetanseutvikling
  6. Skoleanlegg
  7. Andre områder/tiltak

Innenfor hvert av disse områdene er det satt opp kriterier for skolens arbeid med kvalitetsutvikling som vil bli lagt til grunn ved utvelging av bonusskoler. Aktiv medvirkning fra elever, foreldre og lærere blir vektlagt. Det er ikke forutsatt at skolene skal ha iverksatt tiltak på alle områdene. Søknaden skal oversendes skoleeier.

Det er skoleeier (kommunale, fylkeskommunale, statlige og private) som skal nominere kandidater til bonusskoler. Elev-, lærer- og foreldreorganisasjonene skal involveres i utvelgelsesprosessen lokalt. Prioriterte forslag til sendes Statens utdanningskontorer i de respektive fylker innen 25. mai 2002. Statens utdanningskontor sender prioriterte forslag til Læringssenteret innen 20. juni 2002. Læringssenteret vurderer de innkomne forslagene og fastsetter hvilke skoler som skal få bonus. Tilbakemelding til skolene vil skje innen 1. august 2002.

Med vennlig hilsen

Jostein Osnes, direktør

Anne Berit Kavli
avdelingsdirektør