Historisk arkiv

Konsekvenser og omfang av ulovlig, uregulert og uregistrert fiske (UUU-fiske)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Faktaark

Konsekvenser og omfang av ulovlig, uregulert og uregistrert fiske (UUU-fiske)

UUU- fiske er en trussel mot en bærekraftig forvaltning. Slikt fiske kan true bestandene, skade legitim fiskeriaktivitet som foregår i ordnede og svekke grunnlaget for kvotefastsettelsen. Konsekvensene kan være at kvotene må reduseres og at prisene blir lavere som følge av at ulovlig fangede fisken selges i de samme markedene. Sist men ikke minst undergraver UUU-fiske sektorens omdømme, og reduserer tiltroen til fiskeriforvaltningen.

Det er alltid vanskelig å anslå det virkelige omfanget av UUU-fiske. Fiskeri- og kystdepartementet, Fiskeridirektoratet, Kystvakten og Salgslagene har utarbeidet et svært godt samarbeid når det gjelder lovverk, informasjonsdeling, og praktiske kontrollrutiner. Verktøyene for risikovurdering har blitt enda mer målrettet de senere årene. I tillegg til de nasjonale kontrollrutinene har Norge også kontrollsamarbeidsavtaler med andre land.

I Barentshavet har samarbeidet mellom Norge og Russland om å bekjempe ulovlig fiske fungert godt de siste årene. Dette var et betydelig problem, men gjennom målrettete tiltak er det ulovlige overfisket av torsk og hyse nå mer eller mindre borte