Historisk arkiv

Mat: Ønsker å løfte grøntsektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: - Norsk grøntsektor må bli en mye mer mangfoldig produksjonssektor i fremtiden, sa landbruks- og matminister Lars Sponheim (V) da han i dag åpent Forum for grønn idebank. (14.02.2005)

Mat: Ønsker å løfte grøntsektoren

Forum for grønn idébank åpnet
- Med de ulike ståstedene dere har, er dere en kraftkonsentrasjon for frukt og grøntsektoren i Norge, sa Landbruks- og matminister Lars Sponheim til deltakerne på Forum for grønn idébank under åpningen i dag. Forum for grønn idébank er satt sammen av representanter fra ulike delene av verdikjeden og oppstartsmøte er starten på en idedugnad. Forumet er et direkte resultat av at Landbruks- og matdepartementet (LMD) skal satse mer på å videreutvikle frukt og grøntsektoren med barn og unge som målgruppe i 2005.

Satser på frukt og grønt
LMD arbeider nå med å få på plass helkjedeavtaler for frukt og grønt, økologiske alternativer i skolefruktordningen, satsing på frukt- og grøntprosjekter med barn og unge som målgruppe. Departementet samarbeider med Fylkesmennene og Ungt entreprenørskap. Målet er økt etterspørsel etter frukt og grønt blant ungdom, økt mangfold i tilbudet rettet mot denne gruppen og ikke minst økt matglede blant unge.

Ikke gjør som morra di sier!
Forskningsdirektør Einar Risvik fra Matfrosk innledet forumet med foredraget: "Ikke gjør som morra di sier - hvordan ha innflytelse på konsumet av frukt og grønt". Matforsk og andre forskningsmiljøer i Norge samarbeider nå på flere EU-prosjekter. EU er bekymret for at kostnadene ved livsstilsykdommer snart vil true velferdsnivået og satser på forskning for å finne ut hvordan de skal påvirke matvaner. Risvik påpekte at myndighetene har en stor utfordring i å finne ut hva som virker. Forskningen viser at regulering har liten effekt, og at atferdsendring er vanskelig å få til sa Risvik.

Risvik. Foto: LMD
Mat: Kampanjer har begrenset effekt på atferd, sa forskningsdirektør Einar Risvik fra Matforsk i sitt åpningsfordrag. Foto: LMD

Smågrønt for små fingre
- Vårt nye navn forplikter. Når vi nå er blitt et matdepartement vil vi bli mer synlige på alle deler av matpolitikken, og ha fokus på hva vi kan gjøre mer og bedre. I 2005 skal vi satse ekstra på frukt- og grøntsektoren og barn og unge. Da trenger vi ny kunnskap om forbrukernes ønsker, gode forskere og dristige produsenter. I Danmark produserer de smågrønt for små fingre, grønnsaker og frukt tilpasset barnehender, kanskje kan vi tenke i disse baner også i Norge. Vi ser frem til Forumets konklusjoner og lover å følge opp, sa Landbruks- og matminister Lars Sponheim.

Forum for grønn idébank, som landbruks- og matminister Lars Sponheim åpnet i dag, skal møtes igjen senere i uken for å ha en kreativ idédugnad på hva som kan gjøres for å få barn og unge til å spise mer frukt og grønt.