Historisk arkiv

Kommentar til Demokratifinansieringsutvalgets innstilling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Moderniseringsdepartementet

Pressemelding

Nr.: 60/2004
Dato: 29.11.04
Kontaktperson: Kommunikasjonsrådgiver Gunn Janne Myrseth

Kommentar til Demokratifinansieringsutvalgets innstilling

Demokratifinansieringsutvalget overleverte i dag sin innstilling, NOU 2004: 25 ”Penger teller, men stemmer avgjør” til moderniseringsministeren. Utvalget foreslår en rekke tiltak med hensyn til utvidet innsyn i partienes finanser, samt endringer i offentlige tilskuddsordninger for partiene. Tiltakene foreslås samlet i en ny lov - partiloven. Utvalget ble oppnevnt 17.10.2003 og har vært ledet av professor Rune Sørensen ved BI. De syv største partiene samt Kystpartiet og Hamar By- og bygdeliste, har vært representert - i tillegg til seks medlemmer med ulik type faglig bakgrunn.

- Jeg er glad for den brede enigheten i utvalget. Det er viktig med en robust enighet rundt arbeidet med å finansiere demokratiet. Det er viktig at det ikke kun er staten som finansierer partiene. Private og frivillige bidrag bør utgjøre en stor andel av partienes driftsmidler. Dette bør også gjelde for driften ute i lokallagene, sier moderniseringsminister Morten Andreas Meyer.

Forslagene om nye partifinansieringssystemer går nå på høring. Meyer vil ha en rask fremdrift slik at Stortinget har mulighet til å behandle forslaget før sommeren.

Demokratifinansieringsutvalget har også utredet ulike reguleringsregimer for politisk fjernsynsreklame. Denne delen av innstillingen vil bli fulgt opp av Kultur- og kirkedepartementet i en egen høringsrunde.

Se Demokratifinansieringsutvalgets egen nettside