Historisk arkiv

I-48/98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Kommunal betaling for ferdigbehandlede pasienter

Kommunal betaling for ferdigbehandlede pasienter

rundskriv I-48/98

Innledning

Lov 19 november 1982 nr 66 om helsetjenesten i kommunene § 5-1 har ved lovendring av 27 mars 1998 fått et nytt tredje ledd som lyder:

Departementet kan gi forskrift om at kommunen på nærmere fastsatte vilkår skal dekke utgifter for pasienter som er ferdigbehandlet, men som oppholder seg i fylkeskommunale sykehus i påvente av et kommunalt tilbud.

Departementet har 16.12.98 fastsatt forskrift om kommunal betaling for ferdigbehandlede pasienter med merknader. Forskriften trer i kraft 1.1.99.

Formålet med forskriften er å medvirke til bedre ressursutnyttelse i helsesektoren, ved å redusere antall liggedøgn for ferdigbehandlede pasienter i sykehus.

Forskriften omfatter bare somatiske sykehus. Når tjenestetilbudet innenfor psykiatrien er bedre utbygget kan forskriften vurderes utvidet til å omfatte pasienter i psykiatriske avdelinger.

Erfaringer har vist at problemene rundt ferdigbehandlede pasienter er størst i de tilfelle der det ikke eksisterer samarbeidsrutiner for overføring av ferdigbehandlede pasienter fra sykehus til kommunen. Forskrift om kommunal betaling for ferdigbehandlede pasienter er derfor gjort subsidiær slik at en avtale mellom fylkeskommunen og kommunen om overføring av ferdigbehandlede pasienter fra fylkeskommunale sykehus til kommunehelsetjenesten vil gjelde isteden for forskriften.

Sosial- og helsedepartementet anbefaler at det inngås avtaler om overføring av ferdigbehandlede pasienter fra sykehusene til kommunen. Slike avtaler bør være tilpasset lokale forhold ved sykehuset og i kommunen.

Flere fylkeskommuner og kommuner har inngått slike avtaler og har erfaringer med hvilke løsninger som virker bra mellom bestemte sykehus og kommuner. Forskriften § 1 annet ledd inneholder en liste over temaer som bør reguleres av avtalen.

Sosial- og helsedepartementet har fastsatt betalingssatsen per døgn til kr 1300, jf forskriftens § 7.

Forskrift om kommunal betaling for ferdigbehandlede pasienter

Med hjemmel i lov av 19. november 1982 nr 66 om helsetjenesten i kommunene § 5-1 tredje ledd.

§ 1 Virkeområde

Denne forskriften gjelder mellom fylkeskommuner og kommuner som ikke har inngått avtale om overføring av ferdigbehandlede pasienter fra fylkeskommunale sykehus til kommunehelsetjenesten.

En slik avtale anses inngått når fylkeskommunen og kommunen har godkjent avtalen. Avtalen skal regulere rutiner for samarbeid mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten om den enkelte pasient. Avtalen bør regulere kriterier for når en pasient er ferdigbehandlet, hvem som har avgjørelsesmyndighet, hvordan uenighet skal løses, hvordan kommunen skal varsles, varselfrist, døgnpris, når avtalen skal tre i kraft og hvordan avtalen kan endres.

Forskriften gjelder ikke for pasienter i fylkeskommunale langtidsinstitusjoner eller pasienter i psykiatriske sykehus.

§ 2 Krav om betaling

Fylkeskommunen kan kreve betaling av kommunen for ferdigbehandlede pasienter som oppholder seg i fylkeskommunale sykehus i påvente av et kommunalt tilbud.

Det samme gjelder for ferdigbehandlede pasienter som oppholder seg i private sykehus inntatt i offentlig helseplan jf lov av 19. juni 1969 nr 57 om sykehus m v § 2.

§ 3 Når en pasient er ferdigbehandlet

En pasient er ferdigbehandlet når følgende punkter er vurdert og konklusjonene dokumentert i pasientjournalen:

  1. problemstillingen(e) ved innleggelsen slik disse var formulert av innleggende lege skal være avklart,
  2. øvrige problemstillinger som har framkommet skal som hovedregel være avklart,
  3. dersom man avstår fra endelig å avklare enkelte spørsmål skal dette redegjøres for,
  4. det skal foreligge et klart standpunkt til diagnose(r), samt videre plan for oppfølging av pasienten,
  5. pasientens samlede funksjonsnivå, endring fra forut for innleggelse, og forventet framtidig utvikling skal være vurdert,
  6. dersom pasienten har behov for spesialisthelsetjenester som er utenfor den aktuelle avdelingens ansvarsområde, skal det sørges for at relevant kontakt etableres, og plan for denne oppfølgingen beskrives.

§ 4 Avgjørelsesmyndighet

Sykehuset avgjør når pasienten er ferdigbehandlet.

§ 5 Klage

Kommunen kan påklage sykehusets avgjørelse til fylkeslegen.

§ 6 Varselfrist

Betaling kan kreves fra 14 dager etter at kommunen skriftlig er varslet om at pasienten er ferdigbehandlet.

Fristen løper tidligst fra den dagen pasienten blir erklært ferdigbehandlet.

§ 7 Betalingssats

Døgnprisen fastsettes av Sosial- og helsedepartementet.

§ 8 Ikraftredelse

Forskriften trer i kraft 1 januar 1999.

Merknader

Generelt

Forskriften gjelder mellom fylkeskommunen og kommunen. Den får ikke innvirkning på i hvilket omfang pasienten skal gis et tilbud om behandling og tjenester eller andre bestemmelser som gjelder, f eks taushetsplikt.

Departementet viser til regjeringens mål om at unge funksjonshemmede ikke skal ha opphold i institusjoner for eldre. Kommunene får statlig tilskudd for å etablere tilbud slik at unge funksjonshemmede som i dag oppholder seg i eldreinstitusjoner kan skrives ut. Forskriften bør praktiseres slik at den ikke motvirker regjeringens mål for unge funksjonshemmede.

Til § 1

Fylkeskommunen og kommunen har adgang til å inngå avtaler som kommer i stedet for denne forskriften.

Forskriften er generelt utformet. For å få til et godt samarbeid er det viktig at forskriften tilpasses lokale forhold. Det varierer hvordan sykehus og den kommunale pleie- og omsorgstjenesten er organisert. Departementet vil derfor oppfordre fylkeskommunene og kommunene til å inngå avtaler som utfyller forskriften.

Til § 2

Forskriften gir fylkeskommunen hjemmel til å kreve betaling fra kommunen.

Det er to vilkår som må være oppfylt for at forskriften får anvendelse:

  • pasienten må være ferdigbehandlet, se vilkårene i § 3
  • pasienten må oppholde seg i sykehuset i påvente av et kommunalt tilbud.

Forskriften gjelder kun for pasienter som oppholder seg på fylkeskommunale sykehus eller private sykehus som er inntatt i offentlig helseplan. Pasienter som oppholder seg i statlige sykehus er ikke omfattet.

Der pasienten er ferdigbehandlet men oppholder seg i sykehuset i påvente av et annet tjenestetilbud fra spesialisthelsetjenesten, kan fylkeskommunen ikke kreve betaling fra kommunen.

Til § 3

Bestemmelsen stiller vilkår som må være oppfylt for at en pasient kan anses som ferdigbehandlet etter forskriften.

Det er en medisinsk vurdering av pasienten og hvilken behandling som er nødvendig som ligger til grunn for avgjørelsen av når en pasient er ferdigbehandlet. Bestemmelsen stiller krav til dokumentasjon av de vurderinger som er gjort.

De undersøkelser og behandlinger som er gjort skal dokumenteres i pasientjournalen. Pasientens funksjonsnivå skal vurderes og plan for eventuell videre oppfølging av pasienten fra spesialisthelsetjenesten skal foreligge.

Til § 4

Det er sykehuset som må ta stilling til når en pasient er ferdigbehandlet. Sykehusets ledelse må delegere avgjørelsesmyndigheten i samsvar med sykehusets organisasjon.

Til § 5

Kommunen må avklare hvem som kan fremme klage på vegne av kommunen etter denne bestemmelsen.

Til § 6

Kommunen skal varsles skriftlig om at en pasient som trenger kommunale tjenester er ferdigbehandlet. Det kan ikke kreves betaling for de første 14 dagene etter at kommunen er varslet.

Kommunen er varslet når det skriftlige varselet er kommet fram til kommunen. Fristen begynner likevel ikke å løpe før pasienten blir erklært ferdigbehandlet, jf § 3.

Det er en fordel at sykehuset allerede ved innleggelse varsler kommunen hvis det er klart at pasienten vil trenge kommunale tjenester etter utskriving. Dette vil gi kommunen bedre tid til å forberede seg slik at de kan ta imot pasienten når denne er ferdigbehandlet. Det er imidlertid ikke krav om slik varsling i forskriften.

Til § 7

Sosial- og helsedepartementet har fastsatt betalingssatsen til kr 1300,- per døgn fra 1.1.1999.

Lagt inn 26. januar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen