Historisk arkiv

Rundskriv F-092-98

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Oppretting av feil i læreplan for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk Kurskode Z054 (18.11.98)

Rundskriv F-092-98

Saksnr. 98/6466

18.11.1998

Fylkeskommunane v/utdanningsetaten Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Opplæringsråda Statens utdanningskontor Statlege vidaregåande skolar Private vidaregåande skolar Elevorganisasjonane Lærarorganisasjonane Næringslivets Hovedorganisasjon Landsorganisasjonen i Norge Kommmunenes Sentralforbund Norsk Kommuneforbund Yrkesorganisasjonenes sentralforbund Fylkesarbeidskontora AOF - Arbeidernes Opplysningsforbund i Norge Norsk Forbund for Fjernundervisning Voksenopplæringsforbundet Senter for etterutdanning Nasjonalt læremiddelsenter Den norske forleggerforening Tekniske fagskolar

Oppretting av feil i læreplan for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk Kurskode Z054

Departementet har per 23.10.98 retta opp feil i kapittel 1.2 Inntakskrav og i vedlegg 1 og 2 i læreplan for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk.

Teksta i kapittel 1.2 skal vere: … eller ha vitnemål fra annen relevant yrkesopplæring i videregående opplæring i tillegg til to års relevant praksis.

I vedlegg 1 er timetallet og modulinndelinga i faga prosesslære og råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap feil. Prosesslære skal ha 380 timar og tre modular: modul 1 (mål 1) skal ha 190 timar, modul 2 (mål 2) skal ha 95 timar og modul 3 (mål 3) skal ha 95 timar. Faget råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap skal ha 456 timar, modul 1 (mål 1) skal ha 133 timar og modul 2 (mål 2) skal ha 209 timar.

I vedlegg 2 er eksamensordninga for fellesfaga retta til:

Økonomistyring, organisasjon og ledelse, markedføringsledelse: Alle studenter skal opp til en skriftlig tverrfaglig eksamen der alle tre fagene inngår.

Eksamensoppgavene for en slik tverrfaglig eksamen utarbeides sentralt med sentral sensur.

Vi ber om at dei instansane dette vedkjem, erstattar tidlegare forside, side 2 og vedlegg 1 og 2 med dei sidene som følgjer dette rundskrivet. Se vedlegg.

Med helsing

Ole Briseid e f
ekspedisjonssjef
Inger Iversen
avdelingsdirektør

Vedlegg

Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen
VEDLEGG

Opprettet læreplan per. 23.10.98

Læreplan for teknisk fagskole

Linje for næringsmiddelteknikk

Oslo, august 1998
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

1.2 Inntakskrav

For å bli tatt inn til teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk må søkeren normalt ha fullført fagutdanning med fagbrev innenfor fagområdet eller ha vitnemål fra annen relevant yrkesopplæring i videregående opplæring i tillegg til to års relevant praksis. Verdiskapningsåret i fagopplæringen utgjør det ene praksisåret.

1.3 Varighet

Teknisk fagskole linje for næringsmiddelteknikk er normalt 2-årig.

1.4 Innhold

Teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk består av allmenne fag, linjefag og valgfag. For nærmere detaljer vises det til vedlegg 1 om fag- og timefordeling.

Moduler

For å tilrettelegge opplæringen i teknisk fagskole for målgruppen voksne er det en forutsetning at læreplanen er delt inn i moduler. På denne måten kan ulike gruppers behov for å bygge mindre deler av opplæringen sammen til en definert kompetanse bli ivaretatt (se vedlegg 1).

1.5 Kompetanse

Etter to år i teknisk fagskole er man fagtekniker. Det er utarbeidet en beskrivelse av denne generelle teknikerkompetansen:

  • Fagteknikeren har kompetanse som kvalifiserer for arbeid og oppgaver på operasjonelt ledernivå innenfor ulike typer yrker i privat og offentlig arbeidsliv og forvaltning.
  • Fagteknikeren kan kombinere praktiske og teoretiske arbeidsoppgaver og ta et bevisst ansvar for samspillet mellom teknologi, miljø og samfunn både nasjonalt og internasjonalt.
  • Fagteknikeren kan stimulere til nyskaping, etablering og drift av ulik virksomhet og har grunnlag for undervisnings- og opplæringsvirksomhet.

Dokumentert delkompetanse

Kompetansebevis gis som dokumentasjon for fullført del av et fag (en modul eller i særskilte tilfeller del av en modul).Karakterbevis gis som dokumentasjon for bestått fag (fag som del av et kurs).

Vedlegg 1

1.1 Fag- og timefordeling i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk

Felles allmenne fag

Totalt antall timer

Norsk

373 timer x 2/3

248*

Engelsk

37 timer x 2/3

25*

Nyere historie

150 timer x 2/3

100*

Matematikk

75 timer x 2/3

50*

Naturfag

112 timer x 2/3

75*

Fellesfag

Økonomistyring

112

Organisasjon og ledelse

112

Markedsføringsledelse

76

Linjefag

1520

Mikrobiologi

228

Produksjonshygiene

152

Kjemi med næringsmiddelkjemi

304

Prosesslære

380

Råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap

456

Valgfag

300

Til sammen

2618

* Spesielt organiserte tilbud for voksne kan gjennomføres på kortere tid (komprimerte løp). For grupper eller enkeltstudenter som har behov for det, kan opplæringen strekkes over lengre tid.

1.2 Moduler i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk

Linjefag

Moduler

Totalt antall timer

Mikrobiologi

Modul 1: Mål 1

Modul 2: Mål 2, 3 og 4

Modul 3: Mål 5

38

114

76

Produksjonshygiene

Modul 1: Mål 1 og 4

Modul 2: Mål 2

Modul 3: Mål 3

76

38

38

Kjemi med næringsmiddelkjemi

Modul 1: Mål 1-10

Modul 2: Mål 11-13

114

190

Prosesslære

Modul 1: Mål 1

Modul 2: Mål 2

Modul 3: Mål 3

190

95

95

Råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap

Modul 1: Mål 1

Modul 2: Mål 2

Modul 3: Mål 3

133

209

114

Vedlegg 2

Vurdering i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk

Standpunktkarakterer
Det gis standpunktkarakterer i alle fag.

Eksamensordning og eksamensform i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk

Felles allmenne fag: Norsk: Alle studenter skal opp til eksamen i norsk hovedmål
skriftlig og norsk sidemål skriftlig. Oppgavene utarbeides
sentralt med sentral sensur. Studentene kan i tillegg trekkes ut til
lokal muntlig eksamen i norsk.
Matematikk: Studentene kan trekkes ut til eksamen som består
av en skriftlig og en muntlig del. Skriftlig eksamen utarbeides
sentralt med sentral sensur. Lokal muntlig eksamen utarbeides
etter sentrale retningslinjer.
Engelsk: Studentene kan trekkes ut til skriftlig eller muntlig
eksamen. Eksamensoppgavene til skriftlig eksamen utarbeides
sentralt med sentral sensur. Lokal muntlig eksamen utarbeides
etter sentrale retningslinjer.
Naturfag: Studentene kan trekkes ut til lokal muntlig eksamen
med eksperimentelt innslag etter sentrale retningslinjer.
Nyere historie: Studentene kan trekkes ut til lokal muntlig
eksamen etter sentrale retningslinjer.
Fellesfag: Økonomistyring, organisasjon og ledelse,
markedsføringsledelse: Alle studenter skal opp til en skriftlig
tverrfaglig eksamen der alle tre fagene inngår.
Eksamensoppgavene for en slik tverrfaglig eksamen utarbeides sentralt med sentral sensur.
Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen