Rundskriv F-092-98
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik I
Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Oppretting av feil i læreplan for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk Kurskode Z054 (18.11.98)
Rundskriv | Dato: 18.11.1998
Rundskriv F-092-98 |
Saksnr. 98/6466 |
18.11.1998 |
Fylkeskommunane v/utdanningsetaten Rådet for fagopplæring i arbeidslivet Opplæringsråda Statens utdanningskontor Statlege vidaregåande skolar Private vidaregåande skolar Elevorganisasjonane Lærarorganisasjonane Næringslivets Hovedorganisasjon Landsorganisasjonen i Norge Kommmunenes Sentralforbund Norsk Kommuneforbund Yrkesorganisasjonenes sentralforbund Fylkesarbeidskontora AOF - Arbeidernes Opplysningsforbund i Norge Norsk Forbund for Fjernundervisning Voksenopplæringsforbundet Senter for etterutdanning Nasjonalt læremiddelsenter Den norske forleggerforening Tekniske fagskolar |
Oppretting av feil i læreplan for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk Kurskode Z054
Departementet har per 23.10.98 retta opp feil i kapittel 1.2 Inntakskrav og i vedlegg 1 og 2 i læreplan for teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk.
Teksta i kapittel 1.2 skal vere: … eller ha vitnemål fra annen relevant yrkesopplæring i videregående opplæring i tillegg til to års relevant praksis.
I vedlegg 1 er timetallet og modulinndelinga i faga prosesslære og råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap feil. Prosesslære skal ha 380 timar og tre modular: modul 1 (mål 1) skal ha 190 timar, modul 2 (mål 2) skal ha 95 timar og modul 3 (mål 3) skal ha 95 timar. Faget råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap skal ha 456 timar, modul 1 (mål 1) skal ha 133 timar og modul 2 (mål 2) skal ha 209 timar.
I vedlegg 2 er eksamensordninga for fellesfaga retta til:
Økonomistyring, organisasjon og ledelse, markedføringsledelse: Alle studenter skal opp til en skriftlig tverrfaglig eksamen der alle tre fagene inngår.
Eksamensoppgavene for en slik tverrfaglig eksamen utarbeides sentralt med sentral sensur.
Vi ber om at dei instansane dette vedkjem, erstattar tidlegare forside, side 2 og vedlegg 1 og 2 med dei sidene som følgjer dette rundskrivet. Se vedlegg.
Med helsing
Ole Briseid e f ekspedisjonssjef |
Inger Iversen avdelingsdirektør |
Vedlegg
Lagt inn 10. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonenOpprettet læreplan per. 23.10.98
Læreplan for teknisk fagskole
Linje for næringsmiddelteknikk
Oslo, august 1998
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
1.2 Inntakskrav
For å bli tatt inn til teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk må søkeren normalt ha fullført fagutdanning med fagbrev innenfor fagområdet eller ha vitnemål fra annen relevant yrkesopplæring i videregående opplæring i tillegg til to års relevant praksis. Verdiskapningsåret i fagopplæringen utgjør det ene praksisåret.
1.3 Varighet
Teknisk fagskole linje for næringsmiddelteknikk er normalt 2-årig.
1.4 Innhold
Teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk består av allmenne fag, linjefag og valgfag. For nærmere detaljer vises det til vedlegg 1 om fag- og timefordeling.
Moduler
For å tilrettelegge opplæringen i teknisk fagskole for målgruppen voksne er det en forutsetning at læreplanen er delt inn i moduler. På denne måten kan ulike gruppers behov for å bygge mindre deler av opplæringen sammen til en definert kompetanse bli ivaretatt (se vedlegg 1).
1.5 Kompetanse
Etter to år i teknisk fagskole er man fagtekniker. Det er utarbeidet en beskrivelse av denne generelle teknikerkompetansen:
- Fagteknikeren har kompetanse som kvalifiserer for arbeid og oppgaver på operasjonelt ledernivå innenfor ulike typer yrker i privat og offentlig arbeidsliv og forvaltning.
- Fagteknikeren kan kombinere praktiske og teoretiske arbeidsoppgaver og ta et bevisst ansvar for samspillet mellom teknologi, miljø og samfunn både nasjonalt og internasjonalt.
- Fagteknikeren kan stimulere til nyskaping, etablering og drift av ulik virksomhet og har grunnlag for undervisnings- og opplæringsvirksomhet.
Dokumentert delkompetanse
Kompetansebevis gis som dokumentasjon for fullført del av et fag (en modul eller i særskilte tilfeller del av en modul).Karakterbevis gis som dokumentasjon for bestått fag (fag som del av et kurs).
Vedlegg 1
1.1 Fag- og timefordeling i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk
Felles allmenne fag |
Totalt antall timer | |
Norsk |
373 timer x 2/3 |
248* |
Engelsk |
37 timer x 2/3 |
25* |
Nyere historie |
150 timer x 2/3 |
100* |
Matematikk |
75 timer x 2/3 |
50* |
Naturfag |
112 timer x 2/3 |
75* |
Fellesfag |
||
Økonomistyring |
112 | |
Organisasjon og ledelse |
112 | |
Markedsføringsledelse |
76 | |
Linjefag |
1520 | |
Mikrobiologi |
228 | |
Produksjonshygiene |
152 | |
Kjemi med næringsmiddelkjemi |
304 | |
Prosesslære |
380 | |
Råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap |
456 | |
Valgfag |
300 | |
Til sammen |
2618 |
* Spesielt organiserte tilbud for voksne kan gjennomføres på kortere tid (komprimerte løp). For grupper eller enkeltstudenter som har behov for det, kan opplæringen strekkes over lengre tid.
1.2 Moduler i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk
Linjefag |
Moduler |
Totalt antall timer |
Mikrobiologi |
Modul 1: Mål 1 Modul 2: Mål 2, 3 og 4 Modul 3: Mål 5 |
38 114 76 |
Produksjonshygiene |
Modul 1: Mål 1 og 4 Modul 2: Mål 2 Modul 3: Mål 3 |
76 38 38 |
Kjemi med næringsmiddelkjemi |
Modul 1: Mål 1-10 Modul 2: Mål 11-13 |
114 190 |
Prosesslære |
Modul 1: Mål 1 Modul 2: Mål 2 Modul 3: Mål 3 |
190 95 95 |
Råstoff-, produksjons- og ferdigvarekunnskap |
Modul 1: Mål 1 Modul 2: Mål 2 Modul 3: Mål 3 |
133 209 114 |
Vedlegg 2
Vurdering i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk
Standpunktkarakterer
Det gis standpunktkarakterer i alle fag.
Eksamensordning og eksamensform i teknisk fagskole, linje for næringsmiddelteknikk
Felles allmenne fag: | Norsk: Alle studenter skal opp til eksamen i norsk hovedmål |
skriftlig og norsk sidemål skriftlig. Oppgavene utarbeides | |
sentralt med sentral sensur. Studentene kan i tillegg trekkes ut til | |
lokal muntlig eksamen i norsk. | |
Matematikk: Studentene kan trekkes ut til eksamen som består | |
av en skriftlig og en muntlig del. Skriftlig eksamen utarbeides | |
sentralt med sentral sensur. Lokal muntlig eksamen utarbeides | |
etter sentrale retningslinjer. | |
Engelsk: Studentene kan trekkes ut til skriftlig eller muntlig | |
eksamen. Eksamensoppgavene til skriftlig eksamen utarbeides | |
sentralt med sentral sensur. Lokal muntlig eksamen utarbeides | |
etter sentrale retningslinjer. | |
Naturfag: Studentene kan trekkes ut til lokal muntlig eksamen | |
med eksperimentelt innslag etter sentrale retningslinjer. | |
Nyere historie: Studentene kan trekkes ut til lokal muntlig | |
eksamen etter sentrale retningslinjer. | |
Fellesfag: | Økonomistyring, organisasjon og ledelse, |
markedsføringsledelse: Alle studenter skal opp til en skriftlig | |
tverrfaglig eksamen der alle tre fagene inngår. | |
Eksamensoppgavene for en slik tverrfaglig eksamen utarbeides sentralt med sentral sensur. |