Historisk arkiv

Nytt fra Fiskeridepartementet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Fiskeridepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Fiskeridepartementet


NR. 42/95, 20. juli 1995

NYTT FRA FISKERIDEPARTEMENTET

 

Fritt torskefiske for fartøy under 28 meter

Fiskeridepartementet har bestemt at konvensjonelle fartøy under 28 meter i perioden 19.juli til 1.oktober i år skal kunne fiske fritt etter torsk nord for 62. breddegrad. Fangststatistikken viser at det pr. 1.juli i år fortsatt gjenstår et betydelige større kvantum torsk enn til samme tid i fjor. Departementet mener et friere fiske etter torsk vil kunne bidra til at den norske kvoten blir tatt. Tillatelsen til fritt fiske for den konvensjonelle flåten gjelder innenfor rammen av gruppekvoten på 168 460 tonn.

Av samme grunn har Fiskeridepartementet også valgt å øke kvotene for de maksimalkvote-regulerte fartøyene med 25 prosent.

Kvoteøkningene er i samsvar med tilrådningene fra Norges Fiskarlag.

Økte maksimalkvoter for seinot

Fiskeridepartementet har med virkning fra og med 19.juli 1995 bestemt at maksimalkvotene for seinotbåtene nord for 62.breddegrad skal økes med 30 prosent. Deler av seinotflåten har allerede tilnærmet fisket opp sin del av maksimalkvoten. God tilgjengelighet på sei og god avsetning i markedet gjør at departementet finner det riktig å øke maksimalkvotene. Dette vil også bidra til at seinotgruppen vil kunne fiske en større andel av sin gruppekvote.

Fiskeridepartementet har imidlertid ikke funnet det mulig å øke seikvoten for trålerne.

Kvoteøkningen for seinotflåten skjer innenfor rammen av den totale seikvoten. I år kan det i alt fanges 160 000 tonn sei nord for 62.breddegrad.

Dispensasjon fra helligdagsfredningen

Fiskeridepartementet har midlertidig opphevet bestemmelsen om helligdagsfredning for juksaflåten. Departementet legger til grunn for dispensasjonen at dårlig tilgjengelighet og dårlig vær under årets vinter- og vårtorskefiske ga den minste kyst- og juksaflåten færre effektive driftsdøgn enn det som ville vært normalt.

Dispensasjonen fra hellidagsfredningen for juksaflåten gjelder ut året.


Kontaktperson:
Rådgiver Johán Williams, telefon 22 34 64 49

Lagt inn 2 august 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen