Historisk arkiv

Nye retningslinjer for forvaltning av oljefondet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

6. oktober 1997

Nye retningslinjer for forvaltning av oljefondet

Finansdepartementet har fastsatt nye retningslinjer for forvaltning av petroleumsfondet. Disse trer i kraft 1. januar 1998. De nye retningslinjene er en oppfølging av Regjeringens forslag i Revidert nasjonalbudsjett og stortingsflertallets merknader.

De nye retningslinjene bygger på retningslinjene som ble skissert i Revidert nasjonalbudsjett 1997, som et flertall i Stortinget sluttet seg til, samt Norges Banks tilrådninger i brev av 22. august.

- Mellom 30 og 50 prosent av petroleumsfondet vil bli plassert i utenlandske aksjer, mens resten i hovedsak vil bli plassert i obligasjoner. Oppbyggingen av fondets aksjebeholdning i 1998 vil skje gradvis for å unngå å påvirke aksjekursene. Aksjer har historisk gitt en høyere avkastning enn obligasjoner. Samtidig kan risikoen for den samlede verdien av petroleumsfondet reduseres når fondet plasseres i både aksjer og obligasjoner, sier finansminister Jens Stoltenberg.

Fondets plasseringer skal bare skje i land med velfungerende kapitalmarkeder og betryggende verdipapirlovgivning. Fondet vil ikke bli investert i såkalte framvoksende markeder ("emerging markets").

Det legges ikke opp til at fondet skal spille noen aktiv rolle i enkeltselskaper. Fondet kan derfor ikke ha en andel som er høyere enn én prosent av aksjene i noe selskap.

Fondets midler fordeles slik på ulike geografiske områder:

  • Amerika (USA og Canada): 20-40 prosent
  • Europa (Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Irland, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tyskland og Østerrike): 40-60 prosent
  • Asia og Oceania (Australia, Hong Kong, Japan, New Zealand og Singapore): 10-30 prosent

Midlene vil bli investert i land Norge for en stor del har nære politiske og økonomiske bånd til, og som et stort antall norske bedrifter investerer i. Det vil være full åpenhet om fondets plasseringer ved at oversikter over eierandeler mv. framlegges med de årlige regnskapene for fondet. Norges Bank vil velge forvaltere som er anerkjente og som driver sin virksomhet under offentlig tilsyn i sine respektive hjemland. I retningslinjene stilles det krav om at de forvalterne som får i oppdrag å forvalte deler av petroleumsfondet har utarbeidet betryggende interne etiske retningslinjer for sin egen virksomhet.


Følgende materiale er tilgjengelig:


FORSKRIFT FOR FORVALTNING AV STATENS PETROLEUMSFOND

Fastsatt av Finansdepartementet 3. oktober 1997 med hjemmel i lov av 22. juni 1990 nr. 36 om Statens petroleumsfond § 7.

§ 1. Forvaltningen av Statens petroleumsfond

Norges Bank forvalter Statens petroleumsfond på vegne av Finansdepartementet. Banken kan benytte andre forvaltere. Slike forvaltere må ha betryggende interne etiske retningslinjer for sin egen virksomhet.

Norges Bank avgir rapport om forvaltningen av fondet etter retningslinjer fastsatt av Finansdepartementet.

§ 2. Plassering av fondet

Statens petroleumsfond er plassert på særskilt konto i form av kroneinnskudd i Norges Bank. Norges Bank skal i bankens eget navn videreplassere dette innskuddet i finansielle instrumenter og kontantinnskudd denominert i utenlandsk valuta (den særskilte porteføljen).

Norges Bank skal søke å oppnå en høyest mulig avkastning på den særskilte porteføljen innenfor de begrensninger som følger av forskriften.

§ 3. Fondets regnskapsmessige avkastning

Verdien på petroleumsfondets kronekonto settes lik verdien på den særskilte porteføljen. Norges Banks bokførte avkastning på den særskilte porteføljen, med fradrag for godtgjøring til Norges Bank, tillegges petroleumsfondets kronekonto pr. 31. desember hvert år.

§ 4. Referanseportefølje og relativ risiko

Finansdepartementet fastsetter, etter å ha innhentet råd fra Norges Bank, en referanseportefølje for den særskilte porteføljen. Departementet fastsetter en maksimal grense for de forventede avkastningsforskjeller mellom investeringene i den særskilte porteføljen og referanseporteføljen, i form av et mål for relativ volatilitet.

§ 5. Aktivafordeling

Den særskilte porteføljen skal plasseres i henhold til følgende fordeling av aktiva:

Rentebærende instrumenter 50 - 70 %
Egenkapitalinstrumenter 30 - 50 %

Ved beregningen av aktivafordelingen etter første ledd skal derivater hvor det underliggende instrumentet er et egenkapitalinstrument, regnes som om det var investert i de underliggende instrumenter direkte. Aktivafordelingen etter første ledd regnes av totalporteføljen eksklusive derivater.

§ 6. Valuta - og markedsfordeling

Den særskilte porteføljen skal plasseres i henhold til følgende valuta - og markedsfordeling:

Europa 40 - 60 %
Amerika 20 - 40 %
Asia og Oceania 10 - 30 %

Følgende liste angir hvor den særskilte porteføljen kan plasseres:

Europa: Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Irland, Nederland, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tyskland og Østerrike

Amerika: Canada og USA.

Asia og Oceania: Australia, Hong Kong, Japan, New Zealand og Singapore.

Den særskilte porteføljen kan plasseres i egenkapitalinstrumenter notert på børsene i ovennevnte land/område og i rentebærende instrumenter utstedt i en valuta til et av ovennevnte land/område eller i den europeiske regne- og valutaenheten ECU. Utsteder av rentebærende instrumenter skal være hjemmehørende i et av ovennevnte land/område eller være en internasjonal organisasjon.

§ 7. Renterisiko

Modifisert durasjon på den samlede porteføljen av rentebærende instrumenter og tilknyttede derivater skal være mellom 3 og 7.

§ 8. Kredittrisiko

Finansdepartementet fastlegger rammer for kredittrisikoen i den særskilte porteføljen.

§ 9. Risikosystemer og risikostyring

Norges Bank skal påse at det eksisterer betryggende risikosystemer og kontrollrutiner for de instrumenter som brukes i forvaltningen av fondet. Det kan benyttes derivater i den utstrekning den økonomiske eksponeringen som følger av dette ikke overstiger den eksponering en ville ha fått ved å investere i de underliggende instrumenter direkte.

§ 10. Eie av aksjer

Den særskilte porteføljen kan ikke investeres i mer enn 1 prosent av aksjekapitalen i ett enkelt selskap. Norges Bank skal ikke utøve eierrettigheter knyttet til aksjer med mindre det er nødvendig for å sikre fondets finansielle interesser.

§ 11. Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft 1. januar 1998, med unntak av §§ 5 og 6 som trer i kraft fra det tidspunkt Finansdepartementet bestemmer. Forskrift for forvaltning av Statens petroleumsfond av 10. mai 1996 oppheves 1. januar 1998.

Lagt inn 6 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen