Høring om Net-zero Industry Act

Nærings- og fiskeridepartementet ber om høringsinstansenes syn på hvilke konsekvenser forordningen for produksjon av nullutslippsteknologier (NZIA) kan ventes å ha for norske aktører i ulike sektorer. Det gjelder framfor alt hvis forordningen innlemmes i EØS-avtalen, men også hvis forordningen ikke tas inn.

Status: På høring

Høringsfrist: 23.10.2024

Vår ref.: 24/6151

Høringsbrev om Net-zero Industry Act

En ny forordning 2024/1735/EU om etablering av en ramme for tiltak til å styrke Europas økosystem for produksjon av nullutslippsteknologiprodukter og om endring av forordning (EU) 2018/1724 ble publisert i EUs Lovtidende (Official Journal) den 28. juli 2024, og trådte i kraft dagen etter. [1] Forordningen er også kjent som Net-zero Industry Act (NZIA), og kalles på norsk forordning for produksjon av nullutslippsteknologier.

Europakommisjonen la fram forslaget til forordning i mars 2023. Den endelige versjonen av forordningen er endret på en rekke punkter sammenlignet med det opprinnelige forslaget. I tråd med utredningsinstruksen pkt. 3-3 blir den endelige versjonen av forordningen herved sendt på høring i Norge.

Nærings- og fiskeridepartementet ber om høringsinstansenes syn på hvilke konsekvenser denne forordningen for produksjon av nullutslippsteknologier (NZIA) kan ventes å ha for norske aktører i ulike sektorer. Det gjelder framfor alt hvis forordningen innlemmes i EØS-avtalen, men også hvis forordningen ikke tas inn.

Høringsdokumentene er tilgjengelige her. Alle kan avgi høringsuttalelse. Høringsuttalelser er offentlige, og vil bli publisert på regjeringens hjemmesider. Høringsuttalelser sendes inn elektronisk ved å bruke den digitale løsningen for høringsuttalelser på departementets nettsider under «Send inn høringssvar». Alternativt kan høringsinnspillene sendes postmottak@nfd.dep.no . 

Fristen for å sende inn høringsuttalelse er onsdag 23. oktober 2024

Departementet vil også holde et digitalt høringsmøte mandag 7. oktober 2024 kl. 12:00 – 13:30. Deltakere kan be om å få holde innlegg på tre minutter, som supplement til skriftlige høringsinnspill. Meld deg på innspillsmøte via skjema i denne saken.

Bakgrunn 

I mars 2023 la Europakommisjonen fram forslag til ny forordning om et felles EU-rettslig rammeverk for industriell produksjon av «nullutslippsteknologier». Forslaget fikk navnet Net-zero Industry Act (NZIA). Forordningen gjelder teknologivarer som benyttes i produksjon, transport og lagring av fornybar energi og kjernekraft, som for eksempel solceller, battericeller, rotorblader til vindmøller, varmepumper og elektrolysører til hydrogenproduksjon. I tillegg kommer teknologivarer som benyttes for fangst, transport, lagring og bruk av CO2 . NZIA omfatter i alt 19 kategorier teknologier.

Formålet med NZIA er å legge til rette for en rask økning i produksjonskapasiteten av nullutslippsteknologier i EU, for å øke selvforsyningsgraden av disse teknologiene til minst 40 prosent innen 2030. Denne ambisjonen skal oppnås gjennom å etablere et felles regelverk i det indre marked for produksjon av nullutslippsteknologier, med tiltak på områder som offentlige godkjennelsesprosesser, offentlige anskaffelser, kompetansebygging og innovasjon. Disse tiltakene skal på et mer overordnet nivå bidra til å styrke det indre markeds industrielle konkurransekraft og forsyningskjeder, og omstille energisystemene i EU (se fortalens punkt 2). Det skal også etableres et marked for CO2-lagring i EU. NZIA setter et EU-mål om injeksjonskapasitet på minst 50 mill. tonn CO2 årlig innen 2030.

NZIA kan med fordel sees i sammenheng med forordningen om kritiske råvarer, Critical Raw Materials Act (EU) 2024/1252, ‘CRMA’. De to rettsaktene ble foreslått av Europakommisjonen samtidig og er begge en del av verdikjeden for ren  energiproduksjon. De har samme overordnede formål; å legge til rette for økt produksjon og selvforsyningsgrad i EU av hhv. nullutslippsteknologivarer og kritiske råvarer, ved å etablere et felles regulatorisk rammeverk i EU på de to områdene.

NZIA og CRMA utgjør en sentral del av EUs Grønne Industriplan fra februar 2023 (Green Deal Industrial Plan). Planen er ment å skape et mer gunstig investeringsklima og gi insentiver til å oppskalere EUs produksjonskapasitet for de teknologiene som trengs for å nå EUs energi- og klimamål. EUs Grønne Industriplan anses også som EUs respons på den amerikanske klimastøttepakken Inflation Reduction Act.

EØS-notat for NZIA er publisert på regjeringen.no, se her, og gir en oversikt over struktur og hovedinnhold i rettsakten. Notatet inneholder også noen foreløpige vurderinger av rettsaktens konsekvenser for berørte aktører, og lenker til informasjon av relevans. 

Vennlig hilsen

Fredrik Norman (e.f.)
avdelingsdirektør 

Margrethe Bergmål 
seniorrådgiver 

 

[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2024/1735 af 13. juni 2024 om fastlæggelse af en ramme for foranstaltninger til styrkelse af Europas økosystem for fremstilling af nettonulteknologiprodukter og om ændring af forordning (EU) 2018/1724EØS-relevant tekst.