Historisk arkiv

Bedre bruk av nasjonale eksperter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

<p>Flere tiltak skal nå iverksettes for å bedre ordningen med nasjonale eksperter i EU-institusjonene. Blant annet skal det innføres et obligatorisk forberedelseskurs, kontakten med departementene skal bedres og ordningen skal profileres bedre. Det foreslås også at alle nasjonale eksperter blir "hjemkalt" til en årlig konferanse i Oslo. </p>

Koordineringsutvalget for EØS-saker ga på møte 27. juni sin støtte til forslagene fra en felles UD/FAD prosjektgruppe for bedre bruk av ordningen med nasjonale eksperter ved EUs institusjoner. Prosjektrapporten viser hvorledes dagens ordning kan utnyttes bedre, både i forhold til forberedelse, kontakt under oppholdet, og utnyttelse av erfaringene etter endt oppholdt ved en EU-institusjon.

Prosjektet er ett ledd i oppfølgingen av Stortingsmelding nr. 23 (2005-2006) ”Om gjennomføring av europapolitikken”. Hensikten er å oppnå en mer enhetlig forvaltning av de norske nasjonale eksperter ved EUs institusjoner.  EU-delegasjonen og EFTA-sekretariatet deltok aktivt prosjektgruppens arbeid.  Gruppens foreløpige anbefalinger ble sendt på departementshøring i februar, og fulgt opp med møter med nasjonale eksperter og i FADs Personallederforum i april.

Det er utarbeidet veiledende retningslinjer som bl.a. skal bidra til at ordningen brukes som ledd i styrking av EU/EØS-kompetansen i departementene/etatene, at varighet på oppholdet planlegges slik at departementets behov balanseres med Kommisjonens forventninger, at tjenestegjøring som nasjonal ekspert bør være meritterende og kunne bidra til karriereutvikling for den enkelte. I tillegg er det lagt inn rutiner for kontakten under oppholdet i tråd med spillereglene i EU-systemet, og en mer enhetlig praktisering av ordninger knyttet til tillegg, ytelser og godtgjørelser.

Det er også utarbeidet veiledninger for kontakten mellom departement/etat og nasjonale eksperter, og en mal for utforming av utlysingstekst for ledig stilling som nasjonal ekspert.

For å sikre en bedre felles plattform for de nasjonale ekspertene, legges det opp til obligatorisk forberedende kurs før utreise.

Det er videre viktig å profilere ordningen hjemme og stimulere til kontakt med hjemmeapparatet. I denne forbindelse planlegges årlige konferanser i Oslo for og med nasjonale eksperter, i tillegg til årlige møter i Brussel.

En egen hjemmeside etableres på Europaportalen med informasjon om retningslinjene, ansvarsfordeling, kontaktpunkter, m.v. Det felles informasjonspunktet ved EU-delegasjonen blir permanent, der ambassaderåd Astrid Nærum er kontaktperson.

Oppfølging av gruppens anbefalinger

Utenriksdepartementets Avdeling for Europa og handel vil være ansvarlig for å følge opp anbefalingene og rapportere regelmessig til Koordineringsutvalget for EØS-saker. Fornyings- og administrasjonsdepartementets Personallederforum vil også bli holdt løpende orientert. Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) er engasjert av UD for å gjennomføre konkrete oppgaver knyttet til anbefalingene i rapporten som bl.a. opprettelsen av en egen webside for nasjonale eksperter på Europaportalen.

Spørsmål om rapporten kan fram til 1. august rettes til konkurranseråd Geir Bekkevold, EU-delegasjonen (gb@mfa.no) og fra 5. august til seniorrådgiver Jan Ole Gudmundsen, Direktoratet for forvaltning og IKT, jog@difi.no tel 47 22 45 10 00/11 03.

Les rapporten fra prosjektgruppen her.