Historisk arkiv

Rundskriv F-016-99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet

Statstilskudd til skolefritidsordninger for 1999, kap 221 post 63 (02.03.99)

Rundskriv F-016-99

Saksnr. 99/2060

02.03.1999

Rundskrivet erstatter rundskriv F-016-98

Kommunene Statens utdanningskontorer Fylkesmennene Bydelsforvaltningene i Trondheim Skolesjefen i Oslo

Statstilskudd til skolefritidsordninger for 1999, kap 221 post 63

Departementet vil i dette rundskrivet orientere om tilskuddssatsene, vilkårene for statstilskudd, søknadsfrist og saksgang. For øvrig kan Statens utdanningskontor i fylket gi nærmere informasjon om tilskuddsordningen.

Stortinget vedtok 16. juni 1998 i forbindelse med behandlingen av Innst. O. nr. 64 (1997-98), jf. Ot. prp. nr. 60 (1997-98), å endre lov av 13. juni 1969 nr. 24 om grunnskolen m.m. Vedtaket gikk ut på å opprette ny § 42 d om skolefritidsordningen, som bl.a. pålegger kommunene å ha et skolefritidstilbud før og etter skoletid for 1.- 4. klassetrinn. Ved kongelig resolusjon 17. juli 1998 ble det besluttet at den nye lovbestemmelsen skulle tre i kraft 1. januar 1999. Forskrifter til bestemmelsen trådte i kraft fra samme dato.

Den nye opplæringsloven som trer i kraft 1. august 1999, viderefører bestemmelsene om skolefritidsordningen i § 13-7. Vi viser for øvrig til punkt 5 i dette rundskrivet og rundskriv F-66-98 for mer informasjon om ny lov og forskrift for skolefritidsordningen.

1. Formålet med tilskuddsordningen

Tilskuddsordningen skal bidra til drift av skolefritidsordninger i alle kommuner, slik at barna i kommunen kan få et omsorgs- og aktivitetstilbud før og etter skoletid.

Skolefritidsordningene er et frivillig tilbud som skal finansieres ved øremerket statstilskudd, foreldrebetaling, kommunale midler og eventuelt andre lokale ressurser. Kommunen bør ved fastsettelsen av foreldrebetalingen ta hensyn til at alle barn som har behov for det skal kunne få et skolefritidstilbud uavhengig av foreldrenes økonomi. Der det er behov for det bør kommunen vurdere å ta i bruk en ordning for inntektsgradert betaling samt friplasser. Inntektstapet dette medfører må kommunen selv dekke, og det kan ikke innberegnes i grunnlaget for foreldrebetaling.

2. Tilskuddssatser og vilkår for tilskudd

Tilskuddsordningen gjelder for barn i 1.- 4. klasse og for barn med særskilte behov fra 1.-7. klasse. Tilskuddet beregnes per barn som er fast tilmeldt den enkelte skolefritids-ordning, etter ukentlig oppholdstid i skolefritidsordningen per 1. mars 1999 og per 1. september 1999.

Tilskuddssatser for 1999

Stortinget vedtok 10. desember 1998 å redusere bevilgningen til skolefritidsordningen for 1999 med 125 mill kroner. Dette kom i tillegg til Regjeringens forslag om å redusere de statlige tilskuddssatsene til skolefritidsordningen med 10 pst f.o.m. 1. august 1999. Det statlige tilskuddet til skolefritidsordninger for 1999 ble etter dette på 314 mill kroner.

Tilskuddet til kommunene er utformet som et enhetstilskudd, og gis etter en sats per barn med henholdsvis kort og lang oppholdstid per uke. Dette innebærer at en reduksjon i bevilgningen må skje ved en reduksjon i satsene.

Departementet har fastsatt nye satser for tilskudd til skolefritidsordningen gjeldende fra 1. januar 1999. Beregningene er gjort med utgangspunkt i det antall plasser i skolefritids-ordningen som er lagt til grunn for St. prp. nr. 1 (1998-99):

Oppholdstid i SFO*

Sats vår-99

Sats høst-99

Sum 1999

6-14 timer per uke

kr 1370

kr 820

kr 2190

15 timer og mer per uke

kr 1920

kr 1240

kr 3160

* Midttimer skal ikke medtas i beregningen av oppholdstid.

Vilkår for statstilskudd

For å kunne motta statstilskudd må en skolefritidsordning oppfylle kravene i forskriftenes § 1-3 i lov 13. juni 1969 nr. 24 om grunnskolen § 42 d om skolefritidsordningen, jf rundskriv F-66-98. Fra 1. august 1999 gjelder § 13-7 i den nye opplæringsloven med forskrift. Private skolefritidsordninger skal være godkjent av kommunen for å få statstilskudd.

Barn med særskilte behov

15 prosent av det tilskuddsbeløpet som utbetales til den enkelte kommune skal gå til spesielle tiltak for barn med særskilte behov, jf forskriftenes § 1-3 i rundskriv F-66-98. Denne delen av tilskuddet skal tildeles den enkelte skolefritidsordning (kommunale og private) ut i fra de behovene for ekstra ressurser den enkelte ordning har.

Kommunen skal i sin søknad om statstilskudd som sendes utdanningskontoret i fylket, føre opp de skolefritidsordninger som har mottatt dette særtilskuddet foregående halvår, og hvilket beløp som ble tildelt, jf søknad om statstilskudd (vedlegg 1 og 2) pkt 4.

3. Søknad, saksgang og utbetaling av statstilskudd

Skolefritidsordninger organisert av foreldre (familiefritidsordninger) og andre private ordninger tildeles statstilskudd på lik linje med kommunale tiltak. Den enkelte kommune står som søker av statstilskudd til både kommunale og private skolefritidsordninger i kommunen.

Kommunen sender en samlet søknad om statstilskudd til statens utdanningskontor i fylket hvert halvår, med utfylt skjema “Søknad om statstilskudd” og “Grunnlagsrapport fra skolefritidsordningen”, jf. vedlegg. Kommunale vedtak om godkjenning av skolefritids-ordninger må være sendt statens utdanningskontor for registrering og kontroll før tilskudd utbetales.

Opplysninger som er gitt om den enkelte skolefritidsordning som grunnlag for utbetaling av statstilskudd, må kunne dokumenteres på anmodning fra statens utdanningskontor eller Riksrevisjonen, jf. bevilgningsreglementets § 17. Kommunerevisor skal kontrollere opplysningene gitt i grunnlagsskjemaene fra minst 10% (minst én og maksimum 10) av skolefritidsordningene i kommunen. Dersom en skolefritidsordning ikke drives etter reglene for tildeling av statstilskudd, stanses utbetalingen av statstilskuddet og tidligere utbetalt statstilskudd kan bli krevd tilbakebetalt. Departementet har under utarbeiding et eget skjema for revisorattestasjon som vil bli sendt til kommunene i løpet av våren 1999.

Søknadsfrist for utbetaling av statstilskudd for våren 1999 er 31. mars 1999. Det tas forbehold om at for sent innkomne søknader ikke vil bli behandlet våren 1999.

Kommunene skal føre utgifter og inntekter vedrørende skolefritidsordningene på kapittel-gruppene 1.280-1.284 Skolefritidsordninger og 1.285 Ikke-kommunale skolefritids-ordninger i henhold til forskrifter for kommunale og fylkeskommunale budsjetter og regnskaper utgitt av Kommunal- og regionaldepartementet.

4. Oppgaver lagt til statens utdanningskontor

Statens utdanningskontorer fører tilsyn med de kommunale skolefritidsordningene, mens kommunen godkjenner og fører tilsyn med de private skolefritidsordningene. Statens utdanningskontorer er også delegert ansvaret for behandling av søknader om statstilskudd til skolefritidsordninger og utbetaling av tilskudd. Utdanningskontorene skal videre gi nødvendig informasjon og veiledning om skolefritidsordninger til kommunene og ellers andre som arbeider med skolefritidsordninger.

Gjennom ulike regionale samarbeidstiltak vil Statens utdanningskontor kunne være behjelpelig med å tilrettelegge etterutdanningstilbud for ansatte i skolefritidsordninger.

Publikasjoner og annet informasjonsmateriell vil bli distribuert gjennom Statens utdanningskontor og Statens trykksakekspedisjon. Se også vedlagt oversikt over tilgjengelig materiell.

5. Nærmere om finansieringen av skolefritidsordningen

Departementet har fått en del henvendelser fra kommuner som ønsker en nærmere forklaring av forskriften til den nye § 42 d om skolefritidsordningen.

Finansieringen av skolefritidsordningen er basert på selvkostprinsippet. Beregning av selvkost kan gjøres i tråd med veileder for beregning av selvkost for kommunale betalingstjenester som Kommunal- og regionaldepartementet utga i 1996. Selvkost er i denne sammenheng kostnader direkte knyttet til driften av skolefritidsordningen og kommunens organisering av dette tilbudet.

Forskriften fastsetter at kommunen skal dekke kostnadene til lokaler (bl.a. husleie, strøm, renhold og vaktmester), fast utstyr (møbler, hvite- og brunevarer osv.), utearealer og de administrative kostnadene i forbindelse med skolefritidstilbudet. Den øvrige delen av selvkost som ikke dekkes av kommunen, dekkes av statstilskuddet og foreldrebetalingen. Dette vil i hovedsak gjelde kommunens lønnsutgifter til daglig leder og assistenter i skolefritidsordningen, samt andre løpende driftskostnader som materiell, mat, leker osv.

Når det gjelder administrasjonsressursen på 8 pst for rektor, så er denne kompensert gjennom rammetilskuddet og skal derfor ikke regnes med i selvkost. Deler av lønn til kontorpersonale som benyttes i kommuneadministrasjonen eller på skolen skal heller ikke inngå i grunnlaget for foreldrebetaling.

Prinsippet om selvkost innebærer at kommunen ikke skal ha overskudd på driften av skolefritidsordningene. Foreldrebetalingen skal kun dekke den delen av selvkost som ikke dekkes av stat og kommune. Kommunen skal kunne dokumentere beregningsgrunnlaget for foreldrebetalingen overfor foreldre og tilsynsmyndighet. Det er ikke påkrevd at kommunen skal dokumentere de utgiftene som kommunen dekker selv, da dette i mange tilfeller vil være en svært arbeidskrevende oppgave å beregne.

Departementet vil minne om at skolefritidsordningen i følge § 42 d i grunnskoleloven skal ha vedtekter om viktige sider ved ordningen. Det skal være vedtekter om eierforhold, opptaksmyndighet, opptakskriterium, opptaksperiode og oppsigelse av plassen, foreldrebetaling, leke- og oppholdsareal, åpningstider og bemanning og ledelse.

Med hilsen

Tove Brekke (e.f.)
avdelingsdirektør

Alette Schreiner
avdelingsdirektør

Vedlegg:

Oversikt over materiell

Skjema: Søknad om statstilskudd (word filer): bokmål / nynorsk

Skjema: Grunnlagsrapport fra skolefritidsordningen (word filer): bokmål / nynorsk


Oversikt over materiell

Daglig arbeid i skolefritidsordninger (hefte) F-3031

Broen og den blå hesten (hefte)

Handlingsplan for styrking av dei estetiske faga og kulturdimensjonen i grunnskolen V-0848N Alle F- og V- hefter/brosjyrer kan bestilles av offentlige etater fra: Statens trykksakekspedisjon Postboks 8169 0034 OSLO Faks: 22 24 27 86

De frivillige organisasjonenes deltakelse i skolefritidsordningen (hefte)

Rapport nr 38 Pris kr 100,- Kan bestilles fra: Norsk senter for barneforskning Universitetet i Trondheim, AVH 7055 Dragvoll Tlf: 73 59 62 40 Faks: 73 59 62 39

Skolefritidsordning

Idé og metodebok Ad Notam/Gyldendal forlag

Skolefritidsordningen. Et tilbud kun for "norske" barn? (Video)

Video som retter søkelyset mot minoritetsspråklige barns bruk av SFO. Pris kr 250,- Kan bestilles fra: TV FORUM Universitetet i Oslo Postboks 1059 Blindern 0316 OSLO Tlf: 22 85 28 40 Faks: 22 85 28 41

Tenke, ville, handle

1) Administrasjon, ledelse og innhold i skolefritidsordningen 2) Daglig ledelse og personalarbeid i SFO 3) Assistent i SFO Kan bestilles fra Kommuneforlaget. Pris ca. kr 200,- per hefte. Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen