Historisk arkiv

Barnebidrag - endringer i regelverket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Barne- og familiedepartementet

Barnebidrag - endringer fra 1. oktober 2003

Regelverket for barnebidrag er en del av barneloven (kap.7) og barnebidraget kan enten avtales mellom foreldrene eller fastsettes av det offentlige ved trygdekontoret som er bidragsfogd. Også annet lovverk har regler som angår barnebidrag, blant annet forskotteringsloven.


Flere regjeringer har arbeidet med å få det omfattende forslaget til nye bidragsregler ferdig. Forslaget bygger på et høringsnotat som var ute på bred høring i 1999. Det endelige forslaget ble forelagt Stortinget i form av en odelstingsproposisjon i mars 2001 (Ot. prp. nr. 43 (2000-2001). Forslaget om ny barnebidragsordning ble vedtatt av Stortinget i juni 2001

Hvordan er de nye reglene?
De nye reglene om fastsetting av barnebidrag tar utgangspunkt i hva det koster å ha et barn, begge foreldres inntekt og mengden av samvær med barnet. Kostnadsmodellen tar utgangspunkt i hvor mye det koster å gi barnet et rimelig godt underhold. Standardbudsjett for forbruksutgifter fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) ligger til grunn for beregning av de faktiske kostnadene. I tillegg skal standardbeløp for boutgifter og evt. utgifter til barnetilsyn legges til.

Bestemmelsen i barneloven om reiseutgifter ved samvær trådde i kraft 1.1.2002. Fra 1.6.2002 ble det innført gebyr ved offentlig fastsettelse og endring av barnebidrag.

Lenker:
Trygdeetatens bidragsveileder
Trygdeetatens informasjonssider om nye bidragsregler
Hovedinnholdet i de nye bidragsreglene
Vanlige spørsmål om barnebidrag