Historisk arkiv

Bruk av klasebomber i Hjerkinn skytefelt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(30.10.02) Det ble droppet to klasebomber i Hjerkinn skytefelt 7. oktober, den ene fra et norsk fly, den andre fra et nederlandsk fly. Dette var i strid med de beslutninger som ligger til grunn for Forsvarets håndtering av klasebomber og skulle derfor ikke ha skjedd. Verken Forsvarets overkommando eller Forsvarsdepartementet ble på forhånd forelagt spørsmålet om bruken av klasebomber.

Pressemelding

Nr.: 53/2002
Dato: 30.10.02

Bruk av klasebomber i Hjerkinn skytefelt

Det ble droppet to klasebomber i Hjerkinn skytefelt 7. oktober, den ene fra et norsk fly, den andre fra et nederlandsk fly. Dette var i strid med de beslutninger som ligger til grunn for Forsvarets håndtering av klasebomber og skulle derfor ikke ha skjedd. Verken Forsvarets overkommando eller Forsvarsdepartementet ble på forhånd forelagt spørsmålet om bruken av klasebomber.

- Jeg vil først og fremst slå fast at jeg selvfølgelig har det overordnede konstitusjonelle og politiske ansvar for all virksomhet i Forsvaret. Jeg har derfor lagt maksimal vekt på å sørge for at alle sider ved saken belyses, og vil treffe nødvendige tiltak på kort og lang sikt for å hindre at tilsvarende vil finne sted i fremtiden, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

I Forsvarssjefens rapport fremkommer følgende:

  • I den foreliggende sak er ansvaret for utdanning og trening av piloter tillagt Generalinspektøren for Luftforsvaret, herunder angående hvilke våpentyper som skal trenes. Det detaljerte treningsprogrammet, inkludert bruk av klasebomber, er godkjent av Luftoperativt Inspektorat (LOI) på Rygge. Denne godkjenningen burde ikke vært gitt. Forslaget skulle vært forelagt FO, for evt. fremsendelse til politisk behandling.
  • Kontroll av selve treningstoktene med bruk av våpen er tillagt den operative hovedlinjen, dvs. gjennom Øverstkommanderende i Sør-Norge og hans Luftkommandør (KOMLUFTSØR). KOMLUFTSØR har også myndigheten til å gi dispensasjon fra skytefeltinstruksen på Hjerkinn. Denne dispensasjonen burde ikke blitt innvilget. Forslaget skulle vært forelagt FO, for evt. fremsendelse til politisk behandling.

Et av de forholdene som er kritikkverdig, er at søknaden fra LOI om dispensasjon fra skytefeltinstruksen for bruk av de aktuelle klasebomber som ble sendt til KOMLUFTSØR, muntlig ble delegert til Distriktskommando Østlandet, som realitetsbehandlet og innvilget søknaden. Rette myndighet var KOMLUFTSØR.

På bakgrunn av at Distriktskommando Østlandet allerede hadde gitt dispensasjon, anså KOMLUFTSØR dette som tilstrekkelig og vurderte ikke dispensasjonssøknaden på et selvstendig grunnlag, hvilket burde ha skjedd.

Tiltak:
Umiddelbart etter at saken ble gjort kjent for departementet, ble det sendt ut en skriftlig instruks som presiserer at det ikke skal brukes klasebomber fra fly i trening og øvelser i Norge. Dette omfatter både norsk og utenlandsk trening og øving i Norge.

I tillegg er Forsvarssjefen pålagt å sørge for revisjon av skytefeltinstruksene slik at disse reflekterer forbudet mot bruk av klasebomber.

- Ansvars- og kommandoforholdene i denne saken viser at det er behov for bedre samordning av virksomheten både horisontalt mellom de ulike styringslinjer i Forsvaret og vertikalt mellom øverste strategiske ledelse og utøvende ledd. Bedre sivil-militær koordinering og klarere kommandoforhold i ny struktur er en del av de tiltak jeg prioriterer. Herunder har jeg til hensikt å forsere gjennomføringen av integrert strategisk ledelse i henhold til en raskere tidsplan enn de maksimumsfrister som er vedtatt av Stortinget om dette. Min ambisjon er at skisse til ny integrert organisasjon skal være ferdig innen 31.12.02, og integrert organisasjon iverksatt innen 01.08.03.

Forsvarssjefen har informert meg om at han i løpet av de nærmeste dagene vil foreslå personellmessige tiltak. Jeg viser i den sammenheng også til at Forsvarssjefen i sin rapport til meg opplyser at rutinene i forbindelse med klarering av denne type trening vil bli innskjerpet, og at Forsvaret vil iverksette tiltak for å monitorere bruken av skytefeltene, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Vi viser for øvrig til forsvarsministerens orientering og rapporten fra Forsvarssjefen som er lagt ut på Forsvarsdepartementets nettside.

 Forsvarsministerens redegjørelse

 Forsvarssjefens rapport