Historisk arkiv

Langtidsplanen for Forsvaret vedtatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Forsvarsdepartementet

(11.06.04) Den nye langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2005-2008 er nå vedtatt i Stortinget. ”Dette sikrer en god og fremtidsrettet utvikling av Forsvaret i årene fremover. Regjeringen har fått gjennomslag for alle sentrale forslag, med mindre justeringer fra Stortinget. Jeg er derfor totalt sett veldig godt fornøyd, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.”

Langtidsplanen for Forsvaret vedtatt

Den nye langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2005-2008 er nå vedtatt i Stortinget. ”Dette sikrer en god og fremtidsrettet utvikling av Forsvaret i årene fremover. Regjeringen har fått gjennomslag for alle sentrale forslag, med mindre justeringer fra Stortinget. Jeg er derfor totalt sett veldig godt fornøyd, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.”

Langtidsplanen vil bidra til overføring av betydelige ressurser fra logistikk og støttevirksomhet til operativ virksomhet og materiellinvesteringer. Forsvaret får flere anvendbare styrker med høy reaksjonsevne. Dette vil gi Forsvaret enda bedre evne til å løse oppgaver i Norge og norske nærområder, i tillegg til å forsterke vår gode evne til innsats i flernasjonale operasjoner utenlands.


For å møte fremtidens utfordringer innføres også reformer innenfor personellforvaltningen både når det gjelder befalsordningen, utdanningsordningen og verneplikten. For få en bedre alderssammensetning av befalskorpset og styrke erfaringen hos lavere befal, innføres en ny kategori befal – avdelingsbefal. Blant annet fikk forslaget om beordringsplikt til internasjonale operasjoner gjennomslag, noe som gir større forutsigbarhet, og en mer rettferdig byrdefordeling. Det er også vedtatt å styrke Heimevernet gjennom en omfattende kvalitetsreform.

På enkelte punkter skiller Stortingsvedtaket seg fra det opprinnelige forslaget fra Regjeringen: bl.a. opprettholdes Kystjegerkommandoen i Harstad, styrkeproduksjonen til NASAMS luftvern i Bodø opprettholdes og Ørland får beholde mellomvedlikehold av F-16 jagerfly. Den Kongelige norske marines musikkorps i Horten og Forsvarets distriktsmusikkorps Trøndelag opprettholdes. HV distriktsstaben planlagt til Setermoen blir lokalisert i Bjerkvik. I stedet for ett HV-distrikt i Finnmark blir det to. Det ene distriktet skal ha distriktsstab på Høybuktmoen ved Kirkenes. Det andre distriktet skal ha stab i Alta eller Porsanger. I tillegg vedtok Stortinget å harmonisere stillingsvernet for yrkesbefal med det som gjelder i staten for øvrig. Dette betyr at offiserer får samme rettigheter som andre tjenestemenn i staten.

”Stortingets behandling av regjeringens forslag understreker den brede politiske enigheten om de mest sentrale spørsmålene knyttet til den videre moderniseringen av Forsvaret. Jeg er også meget godt fornøyd med at Stortinget anbefaler en fortsatt betydelig satsning på Forsvaret med stabile og forutsigbare økonomiske rammer”, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

Les mer her:

 St.prp. nr. 42 (2003-2004) Den videre moderniseringen av Forsvaret i perioden 2005-2008

PFD-utgave for utskrift (1,365 Mb)

Kortversjon (pdf, 2,2 Mb)

Innstilling fra Forsvarskomiteen (Innst. S. nr. 234 (2003-2004))

Referat fra behandlingen i Stortinget (Se sak nr. 1 og votering i sak nr. 1)

 Pressemelding