Historisk arkiv

Samarbeid i kampen mot fiskekriminalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Økonomisk kriminalitet var ett av hovedtemaene på første dag av Ligningsutvalgets landsmøte på Lillehammer fredag, og blant innlederne var fiskeriminister Svein Ludvigsen og spesialrådgiver Eva Joly i Justisdepartementet. (13.09.02)

Pressemelding

Nr.: 52/2002
Dato: 13.09.02
Kontaktperson: Informasjonssjef Bjarne Myrstad 22 24 64 09

Samarbeid i kampen mot fiskekriminalitet

Økonomisk kriminalitet var ett av hovedtemaene på første dag av Ligningsutvalgets landsmøte på Lillehammer fredag, og blant innlederne var fiskeriminister Svein Ludvigsen og spesialrådgiver Eva Joly i Justisdepartementet.

I sin innledning om økonomisk kriminalitet i fiskeri- og havbruksnæringen understreket fiskeriministeren at samarbeid mellom berørte offentlige etater er avgjørende for å kunne få kontroll med problemene. I fiskerinæringen er veien ofte kort fra økonomisk kriminalitet i snever forstand til miljøkriminalitet med konsekvenser for fiskebestander og for havmiljøet som helhet.

- Jeg er stolt av fiskeri- og havbruksnæringen, den verdien den har for Norge som nasjon og de betydelige mulighetene som finnes for videre vekst. Fiskeridepartementet vil legge til rette for en lønnsom, ordnet og bærekraftig utvikling. Brorparten av næringsaktørene er lovlydige mennesker som bidrar positivt, men noen står i fare for, ved sin holdningsløshet, å sverte næringen på en slik måte at vi ikke kan leve med det, sa Svein Ludvigsen.

Ludvigsen gikk gjennom de omfattende tiltakene som er satt i verk mot økonomisk kriminalitet i næringen, det gjelder blant annet skjerpet kontroll, mer målrettet innsats, økte strafferammer og forenkling av regelverket. Han understreket verdien av etikkarbeidet som drives i samarbeid mellom næringens organisasjoner og myndighetene og han viste til at han i år har avholdt to møter med samtlige aktuelle kontrollmyndigheter og næringens organisasjoner, for å samordne og målrette arbeidet.

- Fiskeri- og havbruksnæringen er ingen isolert øy sett i sammenheng med svart økonomi og økonomisk kriminalitet i det norske samfunnet. Kanskje må vi gripe arbeidet mot denne type kriminalitet bredere an, som et generelt samfunnsonde. Jeg tror at fiskerinæringen vil være tjent med en tydelig og bred offensiv mot økonomisk kriminalitet i Norge, sa fiskeriminister Svein Ludvigsen.