Historisk arkiv

Vernetiltak for norsk kysttorsk med videre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeridepartementet

Pressemelding

- I følge havforskerne står det relativt dårlig til med bestandene av norsk kysttorsk. Dette tilsier behov for tiltak for vern av kysttorsk. Kvotereduksjon alene er ikke nok, og det iverksettes derfor ulike tiltak for yrkesfiskere, fritidsfiske og turistfiske gjeldende fra 1. mai 2004. Tiltakene er balanserte i forhold til hverandre slik at de skal bidra til å bygge opp kysttorskbestandene samtidig som vi ivaretar bosetningen og tradisjonene langs kysten, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen. (18.03.2004)

Pressemelding

Nr.: 15/2004
Dato: 18.03.2004
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40

Vernetiltak for norsk kysttorsk med videre

- I følge havforskerne står det relativt dårlig til med bestandene av norsk kysttorsk. Dette tilsier behov for tiltak for vern av kysttorsk. Kvotereduksjon alene er ikke nok, og det iverksettes derfor ulike tiltak for yrkesfiskere, fritidsfiske og turistfiske gjeldende fra 1. mai 2004. Tiltakene er balanserte i forhold til hverandre slik at de skal bidra til å bygge opp kysttorskbestandene samtidig som vi ivaretar bosetningen og tradisjonene langs kysten, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

- Jeg er opptatt av at tiltak for vern må baseres på lokalkunnskap blant fiskere langs hele kysten. Høringsprosessen har avdekket at de opprinnelige forslagene til vern ville medføre svært store konsekvenser for deler av flåten. Områdebegrensingene, de såkalte fjordlinjene som nå iverksettes er derfor justert betydelig i forhold til forslagene som ble sendt på høring.

- Hovedutfordringen har vært å få til en regulering som reduserer uttaket av kysttorsk, men som samtidig gjør det mulig å opprettholde det tradisjonelle fisket og dermed næringsaktiviteten langs kysten. Jeg har lagt vekt på at spesielt den mindre flåten har begrensede muligheter til å fiske ute på det åpne hav. Disse må derfor kunne fiske i mer skjermede områder. Områdebegrensningene trer i kraft 1. mai. Når nye forvaltningsråd for kysttorskbestandene foreligger, og når vi har fått evaluert effekten av de innførte tiltakene, vil det bli vurdert om områdebegrensningene også skal være gjeldende i 2005, sier fiskeriministeren.

- For å redusere uttaket av kysttorsk er det som en del av vernetiltakene innført en øvre grense for hvor mye torsk den enkelte fritidsfisker kan omsette. Grensen er satt til 3.000 kg torsk rund vekt. Det vil også bli innført en utførselskvote på 25 kg. fisk pr. person. Jeg vil ikke innføre generelle minstemålsregler i fritids- og turistfisket, både fordi fritidsfisket har lang tradisjon her i landet, og fordi det vil være betydelige problemer knyttet til håndhevelsen av minstemålsbestem­melser. Fiskerimyndighetene tar imidlertid sikte på å gjennomføre en informasjonskampanje om ansvarlig fiske og gjeldende minstemål i det ordinære fisket i samarbeid med reiselivsnæringen, sier fiskeriminister Svein Ludvigsen.

Tiltakene

Fra 1. mai innføres det områdebegrensninger for vern av norsk kysttorsk ved at det trekkes opp fjordlinjer for begrensninger i utøvelsen av fisket. En nærmere beskrivelse av områdebegrensingene fremkommer av vedlagte kart og liste over kartkoordinater.

Det innføres en øvre grense på 3.000 kg. rund vekt for tillatt omsetning av torsk for ikke-manntallsførte fiskere. Fiskerimyndighetene tar sikte på å gjennomføre en informasjonskampanje om ansvarlig fiske og gjeldende minstemål i det ordinære fisket i samarbeid med reiselivsnæringen. Fiskeridirektoratet får i oppgave å i samarbeid med Toll- og avgiftsdirektoratet innføre en utførselskvote på 25 kg fisk.

Det innføres pliktig innmelding av tapte garn og plikt til å sokne etter tapte garn. Garnbegrensning i torskefisket oppheves, men krav til røkting innskjerpes i kvalitetsøyemed. Garnmengden begrenses til det antall garn som til enhver tid kan røktes daglig.

Vedlegg:

Grafisk framstilling - kart med inntegnede fjordlinjer - last ned:

Powerpointformat

ppt-format

eller

Pdf-format

pdf-format


Kysttorskregulering - områdebegrensninger

Excel-format

excel-format

eller

Pdf-format

pdf-format