Historisk arkiv

- Positivt med vilje til moderat lønnsvekst og enighet om hovedlinjene i den økonomiske politikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

29/2003

- Det er et viktig signal at arbeidslivets parter står bak en enstemmig innstilling om utfordringene for konkurranseutsatt sektor, sier finansminister Per-Kristian Foss. I dag mottok han utredningen fra ekspertutvalget som har vurdert utfordringer for konkurranseutsatt sektor. (09.04.2003)

Pressemelding

Nr.: 29/2003
Dato: 09.04.2003
Kontaktperson: Are Forbord, telefon 22 24 45 77, Runar Malkenes, telefon 22 24 41 31 /mobil 95 21 42 83

Finansminister Per-Kristian Foss:
- Positivt med vilje til moderat lønnsvekst og enighet om hovedlinjene i den økonomiske politikken

- Det er et viktig signal at arbeidslivets parter står bak en enstemmig innstilling om utfordringene for konkurranseutsatt sektor, sier finansminister Per-Kristian Foss. I dag mottok han utredningen fra professor Steinar Holden, lederen av ekspertutvalget som har vurdert utfordringer for konkurranseutsatt sektor.

- Utredningen er et viktig bidrag for å skape en felles virkelighetsforståelse av hvilke utfordringer konkurranseutsatt sektor står overfor, og hvordan disse kan møtes av partene i arbeidslivet og myndighetene, sier finansminister Per-Kristian Foss. Utvalget understreker at svekkelsen i konkurranseevnen som vi har opplevd den siste tiden, har vært vesentlig kraftigere enn hva som er forenlig med en balansert utvikling i norsk økonomi.

- Finansdepartementet har tidligere presentert beregninger som peker i samme retning. Jeg merker meg også at utvalget mener at det er rom for ytterligere svekkelse av kronekursen fra dagens nivå, sier Foss.

Foss viser til at utvalget peker på at en lønnsvekst mer på linje med våre handelspartnere er nødvendig for å oppnå en stabil utvikling i norsk økonomi. Moderate tillegg i vårens oppgjør vil kunne gi rom for lavere renter og derigjennom en svakere krone.

- Utvalget kommer med gode innspill til hvordan vi skal få lavere lønnsvekst, blant annet ved å etterlyse større geografisk fleksibilitet i offentlig sektor, og ved å understreke at også lederlønninger må holde seg innenfor felles rammer, sier Foss.

Utvalget mener også at de lokale forhandlinger for funksjonærer og arbeidere bør avsluttes på et tidligere tidspunkt enn i dag, og at tariffperioden bør forlenges.

- Jeg konstaterer også at utvalget ikke anbefaler tiltak som støtter enkeltbransjer og enkeltvirksomheter, og er glad for at utvalget advarer mot å åpne for en vedvarende sterkere økning i bruken av oljeinntekter enn det som følger av handlingsregelen, sier finansminister Per-Kristian Foss.

Finansdepartementet vil nå sende utvalgets utredning på høring. Fristen for merknader er satt til 15. juli.

Utvalgets egen pressemelding finner du her

Lysark fra pressekonferansen finner du her

Se høringen her