Historisk arkiv

Momsfritak og unntak fra uttaksbeskatning på innsamling til jordskjelvkatastrofen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Finansdepartementet

69/2005

Deler av Asia ble hardt rammet av jordskjelv 8. oktober 2005. - Regjeringen har besluttet at det ikke skal betales moms ved innsamlingsaksjoner til jordskjelvofrene og at det ikke blir uttaksbeskatning i tilfeller hvor det er gitt en gave (vare eller tjeneste) som ledd i en innsamlingsaksjon. Mest mulig støtte skal gå ubeskåret til hjelpearbeidet, sier Per-Kristian Foss. (13.10.05)

Pressemelding

Nr.: 69/2005
Dato: 13.10.05
Kontaktperson: Heidi Heggenes, telefon 22 24 42 20 / mobil 90 64 82 16, Frank Vatne, telefon 22 24 41 31 / mobil 91 33 57 02

Momsfritak og unntak fra uttaksbeskatning på innsamling til jordskjelvkatastrofen

Deler av Asia ble hardt rammet av jordskjelv 8. oktober 2005. - Regjeringen har besluttet at det ikke skal betales moms ved innsamlingsaksjoner til jordskjelvofrene og at det ikke blir uttaksbeskatning i tilfeller hvor det er gitt en gave (vare eller tjeneste) som ledd i en innsamlingsaksjon. Mest mulig støtte skal gå ubeskåret til hjelpearbeidet, sier Per-Kristian Foss.

Finansdepartementet finner grunn til å sammenligne dagens situasjon i Asia med situasjonen slik den var i Sørøst-Asia etter tsunamikatastrofen, og har på dette grunnlag besluttet å kunne gi tilsvarende ordninger og fritak som ble gitt til flodbølgekatastrofen i forbindelse med veldedighetsaksjoner til inntekt for ofrene etter jordskjelvkatastrofen. Departementet har skrevet brev til Skattedirektoratet om dette i dag.

Dette vil blant annet innebære momsfritak for innsamlingsaksjoner som gjennomføres ved bruk av givernummer eller SMS-tjenester, og for nødhjelpssendinger til katastrofeområdet. Videre vil gratistjenester som ytes til en frivillig organisasjon som ledd i innsamlingsaksjoner til jordskjelvofrene ikke utløse uttaksmoms.

- Jeg vil videre anbefale at det fremmes et avgrenset lovforslag som sikrer at det ikke blir uttaksbeskatning i tilfeller hvor det er gitt en gave (vare eller tjeneste) til en frivillig organisasjon som ledd i en innsamlingsaksjon i forbindelse med jordskjelvkatastrofen, sier finansminister Per-Kristian Foss.

Brevet til Skattedirektoratet leser du her.