Historisk arkiv

Vernetiltak for norsk kysttorsk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Pressemelding

- Bestanden av norsk kysttorsk har i følge havforskerne avtatt sammenhengende siden 1994. Fiskeri- og kystdepartementet innførte derfor etter en lengre prosess ulike vernetiltak for å begrense yrkesfisket og fritidsfisket av norsk kysttorsk gjeldende fra 1. mai 2004. Med enkelte justeringer vil disse tiltakene bli videreført for hele 2005. Tiltakene er balanserte slik at de skal bidra til å bygge opp kysttorskbestandene, samtidig som vi ivaretar hensynet til kystfiskerne og dermed bosetningen og tradisjonene langs kysten, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen. (21.12.2004)

Pressemelding

Nr.: 92/2004
Dato: 21.12.2004
Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Johán H. Williams 22 24 64 40

Vernetiltak for norsk kysttorsk

- Bestanden av norsk kysttorsk har i følge havforskerne avtatt sammenhengende siden 1994. Fiskeri- og kystdepartementet innførte derfor etter en lengre prosess ulike vernetiltak for å begrense yrkesfisket og fritidsfisket av norsk kysttorsk gjeldende fra 1. mai 2004. Med enkelte justeringer vil disse tiltakene bli videreført for hele 2005. Tiltakene er balanserte slik at de skal bidra til å bygge opp kysttorskbestandene, samtidig som vi ivaretar hensynet til kystfiskerne og dermed bosetningen og tradisjonene langs kysten, sier fiskeri- og kystminister Svein Ludvigsen.

Havforskningsinstituttet har uttalt at årets reguleringer ikke har ført til en tilstrekkelig reduksjon i uttaket av kysttorsk. Tiltakene ble ifølge Havforskningsinstituttet iverksatt for sent på året og omfattet en for liten andel av flåten. Beregningene viser at bestanden er ytterligere redusert og Havforskningsinstituttet har derfor anbefalt at reguleringene for 2005 må være kraftigere enn i 2004. I lys av de nye bestandsvurderingene for 2005 har det derfor vært nødvendig å vurdere ytterligere vernetiltak for bestanden av norsk kysttorsk.

- Hovedutfordringen er fortsatt å få til en regulering som reduserer uttaket av kysttorsk, men som samtidig gjør det mulig å opprettholde et tradisjonelt fiske og dermed næringsaktiviteten langs kysten, sier fiskeri- og kystministeren.

De etablerte fjordlinjene vil for neste år få virkning også under vårtorskefisket, noe som ikke var tilfelle i år. Dette er i seg selv en innskjerping i forhold til gjennomføringen av årets vern.

- Jeg er som tidligere opptatt av at tiltak for vern må baseres på lokalkunnskap blant fiskere langs hele kysten. Forslagene i årets høring ville medført svært store konsekvenser for deler av flåten, spesielt i området rundt Lofoten. Også industrien ville blitt berørt. Høringsprosessen har likevel avdekket en forståelse for at ytterligere tiltak er nødvendig.

- For å øke kunnskapen om kysttorsken vil det i det videre forskningsarbeidet bli oppnevnt en referansegruppe med representanter fra næring, forskning og forvaltning. Referansegruppen skal bidra til å innhente nødvendige kunnskaper fra kystbefolkningen både med hensyn til å definere gyteområder, oppvekstområder og steder der det fiskes kysttorsk, sier Ludvigsen.

Tiltakene

Årets fjordlinjer videreføres for 2005. I tillegg trekkes nye linjer på Salten- og Helgelandskysten. Ved direktefiske etter andre arter enn torsk kan bifangst av torsk maksimalt utgjøre 25%. All fangst av torsk skal avregnes samlekvote eller fartøykvote.

Trålerne flyttes utenfor 6 nautiske mil av grunnlinjen for fiske med stormasket trål. Jo lengre ut fra grunnlinjen trålerflåten forskyves desto lavere vil innslaget av kysttorsk i fangstene være. Dette bidrar dessuten til å frigjøre mer plass for den større kystflåten som ofte fisker i de samme områdene.

Fiskeridirektoratet vil følge sildefisket nøye med hensyn til eventuell innblanding av torsk og å stenge felt dersom det er nødvendig.

Det settes en øvre grense på 2000 kg torsk rund vekt som den enkelte ikke-manntallsførte fisker kan omsette.

Vedlegg:

Grafisk framstilling - kart med inntegnede fjordlinjer - last ned:

ppt-format

pdf-format

Kysttorskregulering – områdebegrensninger

excel-format

pdf-format