Historisk arkiv

Romavlytting som ny etterforskningsmetode

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har foreslått å innføre romavlytting som ny etterforskningsmetode på strenge vilkår. Forslaget har skapt debatt. Her finner du informasjon om de foreslåtte endringene i straffeprosessloven og politiloven. (12.05)

Romavlytting – ny etterforskningsmetode

Regjeringen la i mars 2005 frem forslag om endringer i straffeprosessloven og politiloven.Det foreslås blant annet å innføre romavlytting som ny etterforskningsmetode.

I dag har politiet ikke anledning til å avlytte lukkede rom, med unntak for nødrettssituasjoner.

Justisdepartementet går inn for at domstolene på strenge vilkår skal kunne tillate romavlytting som ledd i en etterforskning når noen med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått en av følgende handlinger; terrorhandlinger, drap som ledd i organisert kriminell virksomhet eller motarbeiding av rettsvesenet, eller grovt ran eller en særlig grov narkotikaforbrytelse som ledd i organisert kriminell virksomhet.

Regjeringens forslag er nå til behandling i Stortingets justiskomité.


Svarbrev til Justiskomiteen
Justisministeren sendte 29.04.05 et brev til Stortingets justiskomité med svar på spørsmål om hvordan lovforslaget legger til rette for domstolskontroll med Politiets sikkerhetstjenestes bruk av lovfestede metoder i forebyggende virksomhet. Les brevet her (pdf).

Mer informasjon om regjeringens forslag:

  • Ot.prp. nr. 60 (2004-2005) Om lov om endringer i straffeprosessloven og politiloven (romavlytting og bruk av tvangsmidler for å forhindre alvorlig kriminalitet).