Historisk arkiv

Database om interkommunalt samarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Databasen inneholder opplysninger om interkommunalt samarbeid i Norge. Databasen er ingen komplett oversikt over alt interkommunalt samarbeid i Norge, men gir en oversikt over et bredt utvalg av eksisterende samarbeidstiltak. Databasen er et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom Kommunal- og regionaldepartementet og KS.

Kommunesamarbeid.no - en database for interkommunalt samarbeid

 

Om databasen

Databasen inneholder opplysninger om interkommunalt samarbeid i Norge. Databasen er ingen komplett oversikt over alt interkommunalt samarbeid i Norge, men gir en oversikt over et bredt utvalg av eksisterende samarbeidstiltak. Databasen er et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom Kommunal- og regionaldepartementet og KS.

Formålet med databasen

Databasen skal bidra til erfaringsformidling mellom kommuner om ulike samarbeider. Målet er at basen skal gi en bred oversikt over det interkommunale samarbeidet i Norge, og inneholde eksempler på interkommunalt samarbeid på flest mulig områder. Intensjonen med databasen er å presentere et utvalg og et tverrsnitt av gode samarbeidstiltak, til hjelp for prosjekter og kommuner som vurderer å starte, utvide eller forbedre kommunale samarbeidstiltak.

I basen kan du søke etter eksisterende samarbeidstiltak innen ulike sektorer og tjenester, etter hvilke kommuner som samarbeider, etter juridisk grunnlag for samarbeidet, m.m.

Datagrunnlaget

Kommunesamarbeid.no ble opprettet i januar 2004. Hovedinnholdet i databasen er basert på informasjon fra en spørreundersøkelse til alle landets kommuner som ble gjennomført av ECON våren 2006. I undersøkelsen ble det kartlagt omfang og innretning på interkommunalt samarbeid i Norge. Det ble dokumentert over 1 400 ulike interkommunale tiltak. Undersøkelsen er nærmere beskrevet i Econ-Rapport 2006-057 Interkommunalt samarbeid i Norge - omfang og politisk styring.

Utgangspunktet for databasen var data om vellykkede samarbeidstiltak i Norge pr. 1.1.2002, som ble samlet inn av Telemarksforskning, på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, gjennom en spørreundersøkelse høsten 2002. Som en følge av undersøkelsen ble data om noe over 300 samarbeidstiltak samlet inn, kategorisert og analysert av Telemarksforskning. Gjennomføringen av undersøkelsen og resultatene er beskrevet i TM-forskning Rapport nr. 204-2003 Vellykkede interkommunale tjenestesamarbeid. Resultater fra en kartlegging høsten 2002.

Registrering av nye tiltak

Det er et ønske at flest mulig interkommunale samarbeid skal være registert i databasen, men til dette  trenger vi hjelp. Dess flere eksempler, desto mer spredning av informasjon og hjelp til andre.

Kommuner kan fortløpende registrere nye samarbeidstiltak, og melde om endringer i eksisterende samarbeidstiltak som allerede er registrert i basen. Vi håper så mange som mulig tar seg bryet med å sjekke opplysningene som ligger inne om tiltak deres kommune deltar i. Dersom opplysningene er for mangelfulle, har endret seg eller er feilaktige av andre årsaker, ber vi om at man tar seg bryet med å registrere korrekte opplysninger om databasen.