Balansert avtale nødvendig
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Bondevik II
Utgiver: Landbruksdepartementet
Pressemelding | Dato: 30.04.2004 | Sist oppdatert: 24.10.2006
Landbruksminister Lars Sponheim (V) møtte i dag den japanske landbruksministeren Yoshiyuki Kamei i Ulvik til samtaler om situasjonen i jordbruksforhandlingene i WTO. (30.04.2004)
Pressemelding
Nr.: 3
Dato: 30.04.2004
Balansert avtale nødvendig
Landbruksminister Lars Sponheim (V) møtte i dag den japanske landbruksministeren Yoshiyuki Kamei i Ulvik til samtaler om situasjonen i jordbruksforhandlingene i WTO.
Samtaler i Ulvik mellom den norske og japanske landbrusministeren om WTO:
- Balansert avtale nødvendig
Landbruksminister Lars Sponheim (V) møtte i dag den
japanske landbruksministeren Yoshiyuki Kamei i Ulvik til samtaler
om situasjonen i jordbruksforhandlingene i WTO. Japan og Norge har
sammenfallende interesser i forhandlingene og har et tett samarbeid
innen den såkalte G10-gruppen sammen med Sveits, Korea,
Liechtenstein, Mauritius, Bulgaria, Taiwan, Israel og Island.
Ministrene understreket betydningen av G10 og nødvendigheten av en
videreutvikling av felles posisjoner.
- Det eksisterende forhandlingsforslaget som lå på bordet i Cancun er særlig urimelig fordi det er skreddersydd USAs og EUs interesser. Det er G10 som i første rekke taper. Vi må få en jevnere fordeling av byrdene, sa Sponheim under møtet med sin japanske kollega.
- G10-gruppen er samlet sett faktisk verdens største importør av jordbruksvarer. Det er derfor helt galt at dette er en gruppe av land med stengte grenser. I Norge importerer vi 50% av forbruket. I Japan er importandelen enda større. Vi ønsker handel, vi er villige til å underlegge vår landbrukspolitikk strengere disiplin, men vi må sikre oss at det blir mulig å videreføre et landbruk over hele landet, sier Sponheim.
- Vi går nå inn en kritisk fase av forhandlingene rundt en rammeverksavtale, som er planlagt å være på plass innen utgangen av juli. G10 gruppen består av store matvareimporterende land. G10 medlemmene har aktivt reformert sin landbrukspolitikk på tross av vanskelige produksjonsforhold. G10 gruppen har også i stor grad bidratt til økningen i verdenshandelen med landbruksvarer, inkludert eksport fra utviklingsland, ved å stadig bedre markedsadgangen. Dette er årsaken til at rammeavtalen klart må reflektere interessene til importerende land og ikke bare de som eksporterer. G10 landene står fullt og helt bak mandatet fra Doha. For at forhandlingene skal gå fremover, og at man samtidig skal oppnå et realistisk utfall under det gitte mandatet, er det rettferdig og naturlig at alle medlemmer viser tilstrekkelig fleksibilitet ovenfor andre lands sensitive områder, uttaler landbruksministeren Yoshiyuki Kamei.
Tolltak urimelig
G10 har på de siste forhandlingsmøtene i Genève
understreket forhandlingsvilje, men samtidig slått fast at gruppen
ikke kan akseptere at det etableres et øvre tolltak og at det
legges opp til en obligatorisk økning i tollkvotene.
På møtet i dag med den japanske landbruksministeren var Sponheims budskap tredelt: Han ønsket for det første å tydeliggjøre med tall hvor umulig et eventuelt øvre tolltak vil være for Norge og drøfte ulike strategier for å bli kvitt dette taket. Både Norge og Japan er villige til å avvikle eksportsubsidiene og foreta store reduksjoner i handelsvridene internstøtte dersom tolltaket fjernes helt. For det andre ble tollreduksjonsformelen drøftet.
Sikre levende bygder
- Denne formelen må gi tilstrekkelig fleksibilitet
til å verne om våre mest sensitive produkter som er nødvendige for
å ivareta våre ”
non-trade concerns”, dvs. sikre kulturlandskap, levende
bygder og nasjonal matvareberedskap, sier Sponheim.
For det tredje understreket Sponheim betydningen av at samarbeidet mellom G10-landene videreføres og videreutvikles. Det er særdeles viktig at G10-landene står side om side i disse forhandlingene for å sikre løsninger som Norge kan leve med.
Kontaktpersoner:
Informasjonssjef Ottar Løvik, mobil 48 140 477
Avdelingsdirektør Sverre Kvakkestad, mobil 911 45 192
Seniorrådgiver Jostein Lindland, mobil 47 400 632