Historisk arkiv

Mat: Vil betale mer for god kvalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Mat med høy kvalitet betaler forbrukerne gjerne mer for. Det viser en undersøkelse utført av Norges landbrukshøgskole, Matforsk, Gilde og stiftelsen Matmerk. (29.06.2004)

Mat: Vil betale mer for god kvalitet

Mat med høy kvalitet betaler forbrukerne gjerne mer for. Det viser en undersøkelse utført av Norges landbrukshøgskole (NLH), Matforsk, Gilde og stiftelsen Matmerk.

Betaler 10 prosent mer
Forbrukerne vil ha biff som er mør og av god kvalitet, og det de villige til å betale mer for. Betalingsvilligheten for kvalitetsbiff er 10 prosent høyere. Undersøkelsen som er gjennomført i tilknytning til Prosjektet Kvalitet, informasjon og merking viser at forbrukerne også ønsker merking både av mørhetsgrad og av hva kjøttet passer til. Målet med prosjektet og undersøkelsen har vært å kartlegge hvilke opplysninger salgsmerking for norsk storfekjøtt bør inneholde, og dernest betalingsvilligheten for ulike kvaliteter av storfekjøtt.

Storfe. Foto: LD

Målet med prosjektet har vært å kartlegge hvilke opplysninger salgsmerking for norsk storfekjøtt bør inneholde, og dernest betalingsvilligheten for ulike kvaliteter av storfekjøtt. Foto: LD

Fersk og frisk mat
Undersøkelsen støttes av resultater fra MMIs store undersøkelse Norsk Monitor, som viser at 86 prosent av oss legger spesielt stor vekt på at maten er fersk og frisk når de kjøper inn til sin husholdning. 79 prosent legger mest vekt på god smak og 61 prosent mener at de er viktig at maten ser innbydende eller godt ut. 57 prosent mener at lav pris er viktig.

Bakgrunnen for prosjektet Kvalitet, informasjon og merking er den økende konkurransen i matvaremarkedet. Norske kjøttprodusenter må produsere det forbrukerne ønsker og de bør merke produktene bedre dersom de skal kunne ta ut en høyere pris. Forbrukerne betaler gjerne mer for mat med høy kvalitet.


. 2004