Historisk arkiv

Matallianse i Blå-Grønt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruksdepartementet

Matallianse: Landbruksminister Lars Sponheim og fiskeriminister Svein Ludvigsen tar initiativ for å få forskningsmiljøene innen fiskeri, havbruk og landbruk til å dra bedre i hop. (12.02.2004)

Matallianse i Blå-Grønt

Matallianse: Landbruksminister Lars Sponheim og fiskeriminister Svein Ludvigsen tar initiativ for å få bedre arbeidsdeling og tettere samarbeid mellom forskningsmiljøene innen fiskeri, havbruk og landbruk. I dag ble det avholdt oppstartmøte for Blå-Grønn matallianse med bred representasjon fra forskingsmiljøer, næringsliv og myndigheter.

På møtet var det bred tilslutning til initiativet, - eller stor fagnad, som adm. dir. Finn Bergesen fra NHO uttrykte det. Han skal lede en styringsgruppe, som skal gjøre jobben sammen med en referansegruppe og et sekretariat. Arbeidet skal være avsluttet i november i år.

Behov for samarbeid
På oppstartmøtet trakk statssekretær Janne Johnsen fra Fiskeridepartementet fram suksessen Fjordlandproduktene som et eksempel på at det er behov for et bredt samarbeid mellom ulike fagmiljø når en skal utvikle og selge et slikt nytt produkt. – På samme måte som fiskeindustrien brått har fått oppleve at folk i Kina og Øst-Europa bearbeider fisken billigere enn vi klarer, vil dere oppdage at også kinesiske forskere arbeider hardt for å produsere bedre forskning enn oss i den vestlige verden, sa hun. – Det er internasjonal konkurranse hele tiden. For at det norske forskningssystemet skal fungere bra, må vi legge forholdene til rette. Da mener jeg ikke mer penger, men bedre struktur, arbeidsdeling og sunn konkurranse. Derfor er det viktig at instituttene arbeider riktig seg imellom, sa statssekretæren.

Liten faglig avstand
Landbruksminister Lars Sponheim tok utgangspunkt i et prosjekt han nettopp hadde fått presentert ved Norges landbrukshøgskole. Der brukes tradisjonell veksthusteknikk for å få fram alger som kan brukes til fiskefór. – Både landbruks-og fiskerimiljøene arbeider med grunnleggende biologi, og der er ikke den faglige avstanden fra sjødyr til landdyr lang, sa Sponheim, og viste til bruk av laks som verktøy i husdyravlen som ett eksempel.

Matalliansen i blått og grønt ser Sponheim som en naturlig videreføring av samarbeidet som de siste årene har utviklet seg mellom Fiskeri- og Landbruksdepartementet. Han viste til at dette bl.a. er synliggjort i en felles Matlov, et felles Mattilsyn, og i overføringen av ansvaret for fiskehelse og dyrevelferden for fisk og sjøpattedyr. – Tiden er nå kommet til også å vurdere hvordan vi bør strukturere vår forskningsinnsats på fagområder der vi ser at vi har felles interesser, sa landbruksministeren, som satte opp følgende mål for arbeidet som skal gjøres:

  • Tilfredstille næringenes behov.
  • Mer igjen for pengene.
  • Internasjonalt konkurransedyktige forskningsmiljøer.

I sum skal dette gi

  • Et skapende FoU-partnerskap for havbruk og landbruk.

Matallianse Foto: LD

Tar tak for å få en bedre samkjøring av forskningsarbeidet innen fiskeri, havbruk og landbruk. Fra høyre: Statssekretær Janne Johnsen, Fiskeridepartementet, landbruksminister Lars Sponheim, adm.dir. Finn Bergesen, leder av styringsgruppe, og Anne Fikkan, sekretariatsleder.


12. februar 2004