Historisk arkiv

Areal: Gjenbruk - fremtidens løsning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Areal: Bedre utnyttelse av arealene innenfor byggesonen er framtidas løsning på arealbehovet i hovedstadsregionen. Beregninger viser at arealbehovet på Romerike den neste 50-års perioden, kan reduseres betydelig. (14.06.2005)

Areal: Gjenbruk - fremtidens løsning

Areal: Bedre utnyttelse av arealene innenfor byggesonen er framtidas løsning på arealbehovet i hovedstadsregionen. Beregninger Civitas har foretatt for Landbruksavdelingen hos fylkesmannen i Oslo og Akershus viser at arealbehovet på Romerike den neste 50-års perioden, kan reduseres fra 67 km2 nytt areal til 26 km2. På denne måten kan forbruket av arealer med verdifulle kulturlandskap, jordressurser og biologisk mangfold reduseres betraktelig. Dette er en del av et prosjekt støttet av Landbruks- og matdepartementet.


 

Potensialet innenfor dagens tettstedsgrenser
Arealforbruket kan reduseres betydelig ved å utnytte arealene innenfor dagens tettstedgrenser bedre. I beregningene er det lagt til grunn fortetting ved bymessig fornyelse i det sammenhengende bybåndet fra Oslo ut i nabokommunene Lørenskog, Rælingen og deler av Skedsmo. I de selvstendige tettstedene ligger fortettingspotensialet i at en større andel av de ubebygde arealene innenfor byggesonen utnyttes.