Historisk arkiv

Mat med lokal smak hos DNT

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Mat: Flere DNT-hytter har disket opp med lokale råvarer for fjellturistene i påsken. Det lønner seg - fornøyde gjester og økt omsetning er tilbakemeldingen fra hyttene som er med i satsingen. (29.03.2005)

Mat med lokal smak hos DNT

Mat: Flere av Den Norske Turistforenings (DNT) hytter har disket opp med lokale råvarer for fjellturistene i påsken. Det lønner seg - fornøyde gjester og økt omsetning er tilbakemeldingen fra hyttene som er med i satsingen.

Kortreist mat
Timianglasert reinsdyrstek med soppsaus og pommes chateau, salvie og kantarellfylt svinenakke med bearnéssaus eller moussaka med lokalt viltkjøtt er noe av det som har stått på menyen ved flere av DNTs hytter i påskehøytiden. Siden 2002 har DNT hatt et prosjekt der målet er å servere mer lokal mat ved turisthyttene. Ni hytter var med i fjor på pilotprosjektet som er et samarbeid mellom DNT og Landbruks- og matdepartementet. Blant disse er Fondsbu i Jotunheimen, Haukeliseter på Hardangervidda og Svukuriset

Mat, Foto: Eva Brænd, Matmerk
Mat
: DNT og LMD ønsker å utvikle et bedre og mer spennende tilbud til fjellturistene, der mat, matkultur og lokal historie gjøres til en del av opplevelsen ved å oppsøke fjellet. Foto: Eva Brænd, Matmerk

turisthytte i Femundsmarka. Hyttene opplevde at antallet overnattinger økte med 5 prosent og at omsetningen økte med 3 prosent fra 2003 til 2004. DNTs egne tall viser at 75 prosent av de lokale leverandørene økte omsetning fra 2003 til 2004.

Mat og næringsutvikling
- Hensikten med prosjektet er å bidra til næringsutvikling i fjellbygdene og gi fjellturistene en spesiell matopplevelse. Vi har rike mattradisjoner her i landet, og det foregår spennende nyskaping med lokale råvarer som basis. Jeg er sikker på at det ligger store muligheter her for bøndene, og jeg er glad for at DNT ser verdiene som ligger i landbruket vårt, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim (V).

Mat: I år har flere av Den Norske Turistforenings (DNT) hytter har disket opp med lokale råvarer for fjellturistene i påsken, og det lønner seg.


29. mars 2005